Állítólag ma van az év legnyomasztóbb hétfője

2023. január 16. – 10:03

Másolás

Vágólapra másolva

Január harmadik hetének hétfőjét – amely idén január 16-ra esett – az év legdepresszívebb napjának tartják.

A Blue Monday kifejezés Cliff Arnall pszichológus, a Cardiffi Egyetemhez kötődő oktatási központ munkatársának nevéhez kötődik, aki 2005-ben publikálta az azóta világszerte ismertté vált „matematikai képletét”, amellyel meghatározta, hogy ez a nap az év legnyomasztóbb napja.

A képletet számos tényező alapján állította össze: hideg és szürke időjárási körülmények, az ünnepi időszak alatt felhalmozódott adósság, a karácsony óta eltelt idő, az újévi fogadalmak miatti szorongás és a tettvágy fokozódása. A pszichológus úgy számolt, hogy körülbelül ez az a nap, amikor igazából beletörődtünk, hogy idén is elbuktuk az újévi fogadalmainkat, de ha például kitartunk az év elején betervezett diéta mellett, akkor a cukormegvonástól szenvedünk.

Arnall „tudományos megállapításait” csakhamar számos kutató cáfolta, az általa használt képlet szerintük tudományosan értelmezhetetlen, mert a megadott mutatók mögött nincsenek standard mértékegységek, például nem határoz meg egy bizonyos időmértékegységet és a műveletek sem adnak semmilyen egyértelmű végeredményt.

Arnall publikációját tehát sokkal inkább egy jó marketingfogásnak kell értelmezni, amelyre leghamarabb a Sky Travel utazási ügynökség csapott le és ajánlották azonnal a rossz kedvet feledtető utazások tervezését, illetve a repjegyek lefoglalását.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!