Állítólag ma van az év legnyomasztóbb hétfője

2023. január 16. – 10:03

Másolás

Vágólapra másolva

Január harmadik hetének hétfőjét – amely idén január 16-ra esett – az év legdepresszívebb napjának tartják.

A Blue Monday kifejezés Cliff Arnall pszichológus, a Cardiffi Egyetemhez kötődő oktatási központ munkatársának nevéhez kötődik, aki 2005-ben publikálta az azóta világszerte ismertté vált „matematikai képletét”, amellyel meghatározta, hogy ez a nap az év legnyomasztóbb napja.

A képletet számos tényező alapján állította össze: hideg és szürke időjárási körülmények, az ünnepi időszak alatt felhalmozódott adósság, a karácsony óta eltelt idő, az újévi fogadalmak miatti szorongás és a tettvágy fokozódása. A pszichológus úgy számolt, hogy körülbelül ez az a nap, amikor igazából beletörődtünk, hogy idén is elbuktuk az újévi fogadalmainkat, de ha például kitartunk az év elején betervezett diéta mellett, akkor a cukormegvonástól szenvedünk.

Arnall „tudományos megállapításait” csakhamar számos kutató cáfolta, az általa használt képlet szerintük tudományosan értelmezhetetlen, mert a megadott mutatók mögött nincsenek standard mértékegységek, például nem határoz meg egy bizonyos időmértékegységet és a műveletek sem adnak semmilyen egyértelmű végeredményt.

Arnall publikációját tehát sokkal inkább egy jó marketingfogásnak kell értelmezni, amelyre leghamarabb a Sky Travel utazási ügynökség csapott le és ajánlották azonnal a rossz kedvet feledtető utazások tervezését, illetve a repjegyek lefoglalását.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!