Akár 21 fokig is emelkedhet a hőmérséklet az elkövetkező napokban

2023. január 15. – 20:55

Másolás

Vágólapra másolva

Radikális változások várhatók az elkövetkező napok időjárásában: a hegyvidéken ugyan egy rövid télies időszak jöhet, de ezt követően ismét emelkedni kezd a hőmérséklet. A meteorológusok szerint a következő napokban a maximumok elérhetik akár a 21 Celsius-fokot is és heves záporok is előfordulhatnak, írja a Digi24 az országos meteorológiai szolgálat (ANM) vezetőjének közlésére hivatkozva.

December hónapban 3,1 Celsius-fokkal volt melegebb az átlagnál, ami így a harmadik legmelegebb december volt a mérések óta. Úgy tűnik, hogy január első fele is ugyanezt a trendet követi, de a most kezdődő hét is az elmúlt két évtízed normál hőmérsékleti értékeinél átlagosan 10-15 fokkal lehet melegebb.

A következő hét legnagyobb hőmérsékleti értékei – főként szerdától –, gyakran 15, de akár 20-21 fok körül is alakulhatnak. Még a legalacsonyabb értékek is pozitív fokok lesznek az ország nagy részén: várhatóan 2 és 12 fok között.

A csapadék szempontjából elsősorban az ország északnyugati felében lehet számítani arra, hogy jelentős mennyiségű eső esik, akár 25-30 liter/négyzetméter közötti mennyiségben. A magas hegyvidéken ugyanakkor havazhat és erős szélfúvások is előfordulhatnak.

Az ANM meteorológusai nem tartják kizártnak, hogy februárban is 10-15 foknál magasabb hőmérsékletű időszakok legyenek. Bár hagyományosan a január ez év leghidegebb hónapja Romániában, ez már az elmúlt három télen sem igazolódott, mivel ezek bekerültek az öt legmelegebb január közzé – és a jelek szerint ez alól az idei tél sem lesz kivétel. A pénteken frissített előrejelzések szerint a január 16.–február 16. közötti időszakban, de legalábbis január végéig mindenképp a szokásosnál jóval melegebb lesz, de valószínűleg február első hetét is az átlag feletti hőmérséklet jellemzi majd.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!