Akár 21 fokig is emelkedhet a hőmérséklet az elkövetkező napokban

2023. január 15. – 20:55

Másolás

Vágólapra másolva

Radikális változások várhatók az elkövetkező napok időjárásában: a hegyvidéken ugyan egy rövid télies időszak jöhet, de ezt követően ismét emelkedni kezd a hőmérséklet. A meteorológusok szerint a következő napokban a maximumok elérhetik akár a 21 Celsius-fokot is és heves záporok is előfordulhatnak, írja a Digi24 az országos meteorológiai szolgálat (ANM) vezetőjének közlésére hivatkozva.

December hónapban 3,1 Celsius-fokkal volt melegebb az átlagnál, ami így a harmadik legmelegebb december volt a mérések óta. Úgy tűnik, hogy január első fele is ugyanezt a trendet követi, de a most kezdődő hét is az elmúlt két évtízed normál hőmérsékleti értékeinél átlagosan 10-15 fokkal lehet melegebb.

A következő hét legnagyobb hőmérsékleti értékei – főként szerdától –, gyakran 15, de akár 20-21 fok körül is alakulhatnak. Még a legalacsonyabb értékek is pozitív fokok lesznek az ország nagy részén: várhatóan 2 és 12 fok között.

A csapadék szempontjából elsősorban az ország északnyugati felében lehet számítani arra, hogy jelentős mennyiségű eső esik, akár 25-30 liter/négyzetméter közötti mennyiségben. A magas hegyvidéken ugyanakkor havazhat és erős szélfúvások is előfordulhatnak.

Az ANM meteorológusai nem tartják kizártnak, hogy februárban is 10-15 foknál magasabb hőmérsékletű időszakok legyenek. Bár hagyományosan a január ez év leghidegebb hónapja Romániában, ez már az elmúlt három télen sem igazolódott, mivel ezek bekerültek az öt legmelegebb január közzé – és a jelek szerint ez alól az idei tél sem lesz kivétel. A pénteken frissített előrejelzések szerint a január 16.–február 16. közötti időszakban, de legalábbis január végéig mindenképp a szokásosnál jóval melegebb lesz, de valószínűleg február első hetét is az átlag feletti hőmérséklet jellemzi majd.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!