Korszerűsítés egy Suceava megyei iskolában: redőnyök helyett ajtókat szereltek az ablakokra

2023. január 6. – 09:59

Másolás

Vágólapra másolva

Nemrég korszerűsítették a Suceava megyei Țibeni (magyarul Istensegíts, németül Helfgott) falu iskoláját. Ebben még nem lenne semmi meglepő, hiszen előfordul, hogy iskolákat újítanak fel, de a település lakóinak úgy tűnik, sikerült az aranykezű Dorelt (magyarul talán Mekk mesternek lehetne nevezni) felfogadni a munkára, aminek az lett az eredménye, hogy ajtókat szereltek egyes ablakokra.

Azt nem tudni pontosan, hogy a felújítást mikor fejezték be, valószínűleg még az őszi iskolakezdés előtt, de a román médiában csak a napokban járt körbe a „korszerűsítés” híre. Egyelőre mindenki találgat, hogy mi okból dönthettek úgy, hogy kívülről is kilincselhető ajtókat szereltek az ablakokra. Felmerült olyan lehetőség, hogy tűzvédelmi okokból kaptak ajtókat ezek az ablakok, mert az iskola kevesebb, mint 10 méterre van másik két épülettől, de a képek tanúsága szerint oda is jutott ajtó, ahol nincs is a közelben másik ház, mert például az utcára néz.

Forrás: Képernyőmentés az Antena 3 televízió műsorából
Forrás: Képernyőmentés az Antena 3 televízió műsorából

A hírek szerint az iskola felújítása 2019-ben kezdődött a Helyi Fejlesztések Országos Programja keretében, és a beruházás értéke 2,3 millió lej volt.

A településnek egyébként igen erős magyar kötődése van, ugyanis 1776-ban alapították csíki székelyek, akik a madéfalvi veszedelem után Bukovinába menekültek. Még 1930-ban is szinte csak magyar katolikusok lakták, aztán 1941-ben a magyar lakosság nagy részét áttelepítették az akkor visszacsatolt Bácskába.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!