David Popovici volt 2022 legjobb férfi úszója a Swimswam.com szakportál szerint

2023. január 1. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

A román sportoló olyan képességgel rendelkezik, amelyre az úszóvilágban Michael Phelps és Ian Thorpe óta nem volt példa, mutatott rá a tekintélyes szakportál az Agerpres szerint.

„Ebben az olimpia utáni évben sok új versenyző jutott el a férfi úszósport csúcsára. Hét úszó egyéni világrekordot döntött, nyolc pedig többszörös világbajnoki címet szerzett egyéni versenyszámokban az úszó-világbajnokságon. De egyik úszó teljesítménye sem rázta meg annyira az úszóvilágot, mint a szenzációs tinédzser, David Popovici” – olvasható az indoklásban.

A „Swammy-díjakat” általában a statisztikák, például az aranyérmek vagy a megdöntött világrekordok száma alapján osztja a szakportál. Indoklásuk szerint idén Popovici ugyanannyi világrekordot döntött, mint további hét sportoló, és ugyanannyi érmet nyert az egyéni olimpiai medencés versenyszámokban, mint olyan úszók, mint Kristof Milak és Leon Marchand, a teljesítménye mégis figyelemreméltóbb volt a többieknél.

„2021-ben, mindössze 16 évesen Popovici a gyorsaságával keltette fel magára a figyelmet: 47,30 másodperces ifjúsági világrekordot állított fel 100 méteres gyorsúszásban, és mindössze két századmásodperccel maradt le az olimpiai éremről 200 méteres gyorsúszásban. Ki gondolta volna, hogy (...) egy év elteltével és 46,86 másodperc alatt ússza a 100 métert 1 perc 42,97 másodperc alatt a 200 métert?” – tette fel a kérdést a szakportál.

Popovici formájának csúcsát a 2022-es Európa-bajnokságon érte el, amikor a brazil Cesar Cielo világrekordját (46,91 mp) megdöntötte a 100 méteres gyorsúszásban 46,86 másodperces idővel. Ezután 1 perc 42,92 másodperces időt úszott 200 méteres gyorsúszásban, ezzel Paul Biedermann és Michael Phelps után ő lett a harmadik úszó, aki 1 perc 43 másodperces időnél gyorsabb volt. „Popovici fejlődésével úgy tűnik, hogy Biedermann világrekordja (1 perc 42 másodperc) nem sokáig lesz érinthetetlen” – állapította meg a Swimswam.com.

A portál szerint Popovici mellett szólt a figyelemre méltó következetessége is. A 100 és 200 méteres gyorsúszást minden jelentősebb nemzetközi versenyen megnyerte, amelyen indult, így a felnőtt és az ifjúsági világ-, illetve Európa-bajnokságot is. Mindkét számban világelsőségét azzal alapozta meg, hogy 2022-ben a 100 méteres gyorsúszásban a hét legjobb időt érte el (16-szor maradt 48 másodperc alatt), a 200 méteres gyorsúszásban pedig a három legjobb időt úszta.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!