Román parasportolók hódították meg az amerikai kontinens legmagasabb csúcsát

2022. december 23. – 12:42

Román parasportolók hódították meg az amerikai kontinens legmagasabb csúcsát
Alex Benchea és Răzvan Nedu az Aconcagua csúcsán – Fotó: a Climb Again sportklub Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Két fiatal látássérült, egyikük kolozsvári egyetemista, sikeresen felmászott december 17-én a 6962 méter magas Aconcaguára, az amerikai kontinens legmagasabb csúcsára, írja az Actual de Cluj.

A 23 éves Alex Benchea látás nélkül született, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Földrajz Karán tanul, a 25 éves Răzvan Nedu látása 1 százalékos, ő a román parahegymászó-válogatott kapitánya és második helyezést ért el a parahegymászó világbajnokságon. Mindketten a sérült gyermekeknek tartanak hegymászóedzést a Climb Again sportklubban.

Teofil Vlad és Anca Mihuţescu alpinisták, valamint Pablo Tapia hegyivezető társaságában az Aconcagua 360 nevű körtúrát járták be. A 4200 méteren levő Plaza de Argentina alaptáborból indultak, ahová a fokozatos akklimatizálódás érdekében kétszer is visszatértek, a csúcs meghódítása után pedig a hegy túlsó oldalán, a 4300 méter magas Plaza de Mullaszon keresztül ereszkedtek le. December 17-én hajnali 5 órakor indultak a csúcstámadásra, aznapra 50 km/órás szélsebességet és -31 Celsius fokos hőérzetet jeleztek előre. Több mint tíz óra múlva érték el az Aconcagua csúcsát, ahonnan délután négy órakor indultak vissza a sátraikhoz.

A két látássérült sportoló 2019-ben már meghódította az 5895 méter magas Kilimandzsárót és az 5642 méter magas Elbruszt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!