Román parasportolók hódították meg az amerikai kontinens legmagasabb csúcsát

2022. december 23. – 12:42

Román parasportolók hódították meg az amerikai kontinens legmagasabb csúcsát
Alex Benchea és Răzvan Nedu az Aconcagua csúcsán – Fotó: a Climb Again sportklub Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Két fiatal látássérült, egyikük kolozsvári egyetemista, sikeresen felmászott december 17-én a 6962 méter magas Aconcaguára, az amerikai kontinens legmagasabb csúcsára, írja az Actual de Cluj.

A 23 éves Alex Benchea látás nélkül született, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Földrajz Karán tanul, a 25 éves Răzvan Nedu látása 1 százalékos, ő a román parahegymászó-válogatott kapitánya és második helyezést ért el a parahegymászó világbajnokságon. Mindketten a sérült gyermekeknek tartanak hegymászóedzést a Climb Again sportklubban.

Teofil Vlad és Anca Mihuţescu alpinisták, valamint Pablo Tapia hegyivezető társaságában az Aconcagua 360 nevű körtúrát járták be. A 4200 méteren levő Plaza de Argentina alaptáborból indultak, ahová a fokozatos akklimatizálódás érdekében kétszer is visszatértek, a csúcs meghódítása után pedig a hegy túlsó oldalán, a 4300 méter magas Plaza de Mullaszon keresztül ereszkedtek le. December 17-én hajnali 5 órakor indultak a csúcstámadásra, aznapra 50 km/órás szélsebességet és -31 Celsius fokos hőérzetet jeleztek előre. Több mint tíz óra múlva érték el az Aconcagua csúcsát, ahonnan délután négy órakor indultak vissza a sátraikhoz.

A két látássérült sportoló 2019-ben már meghódította az 5895 méter magas Kilimandzsárót és az 5642 méter magas Elbruszt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!