Az erdélyi kastélyok is fontos szerepet kaptak a zabolai Mikes-birtok karácsonyváró eseményén

2022. december 12. – 17:38

Az erdélyi kastélyok is fontos szerepet kaptak a zabolai Mikes-birtok karácsonyváró eseményén
Karácsonyvárás a zabolai Mikes-birtokon – Fotó: PONT Csoport / Kastély Erdélyben

Másolás

Vágólapra másolva

Két év kimaradás után szombaton ismét megszervezték az egész napos karácsonyváró programsorozatot a zabolai Mikes-birtokon.

A birtok egykori istállójában és a felújított rendezvényteremben hangulatos zene, karácsonyi illatok és a kandallókban ropogó tűz várta a résztvevőket, akik már az első órákban szép számban érkeztek, derül ki a szervezők, a Kastély Erdélyben és a Zabola Estate csapatának közleményéből.

A délután 5 óráig tartó eseményen a kicsik és a nagyok sem unatkoztak, a kézműves foglalkozások népszerűnek bizonyultak. A gyerekek mézeskalácsot és karácsonyi díszeket készítettek, amiket haza is vihettek. A legkisebbek a Djeco kreatív játékok műhelyében múlatták az időt, a felnőttek a Bloom Belle alkotóműhelyében készítettek meseszereplők ihlette koszorúkat és ünnepi díszeket.

Kézművesek és helyi termelők karácsonyi portékákat kínáltak, a büfében pedig finomságokat lehetett kóstolni. Szép számban adtak fel saját kezűleg készített képeslapokat az angyalpostán, az arcfestés és a Retrobooth fotódoboz idén is a legkeresettebb programok között szerepelt.

Fotó: PONT Csoport / Kastély Erdélyben
Fotó: PONT Csoport / Kastély Erdélyben

Sokan sétáltak a Mikes-birtok angolkertjében, a többszáz éves fák között, ahol hintózni is lehetett.

A gyerekek Demeter Éva két interaktív papírszínház-előadását, a Körforgás és a Soknevű macska karácsonya című meséket nézték, majd több család is versenybe szállt az izgalmas kincskereső játékban, ahol a szülőknek és gyerekeknek közösen kellett különböző helyszíneket, eldugott tárgyakat megtalálniuk a kastélykertben, majd megoldaniuk a feladványokat.

A helyszínhez méltóan, az erdélyi kastélyok is fontos szerepet kaptak az eseményen: az EduKastély játékai az épületek történetébe, a nemesi és polgári mindennapokba nyújtottak betekintést, a nagyobb gyerekek és felnőttek pedig a History is Our Story interaktív webdokumentumfilmmel fedezhették fel három kastély történetét.

A közösen töltött napot a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Iskola zenetagos diákjainak hangversenye és tábortűz zárta.

„A karácsonyváró esemény minden évben idilli és melegséges, idén viszont azt reméljük, hogy az ünnepi hangulat megteremtése mellett, a közös találkozás élményével sikerült kiszakadniuk a hétköznapokból, lelassulniuk és hangolódniuk mindazoknak, akik ellátogattak a Mikes-birtokra. Kívánjuk, hogy ezzel az érzéssel a szívükben készüljenek a karácsonyi ünnepekre!” – mondta Balázsi-Pál Ágnes, a Kastély Erdélyben programot kezdeményező és lebonyolító PONT Csoport ügyvezető igazgatója.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!