Az erdélyi kastélyok is fontos szerepet kaptak a zabolai Mikes-birtok karácsonyváró eseményén

2022. december 12. – 17:38

Az erdélyi kastélyok is fontos szerepet kaptak a zabolai Mikes-birtok karácsonyváró eseményén
Karácsonyvárás a zabolai Mikes-birtokon – Fotó: PONT Csoport / Kastély Erdélyben

Másolás

Vágólapra másolva

Két év kimaradás után szombaton ismét megszervezték az egész napos karácsonyváró programsorozatot a zabolai Mikes-birtokon.

A birtok egykori istállójában és a felújított rendezvényteremben hangulatos zene, karácsonyi illatok és a kandallókban ropogó tűz várta a résztvevőket, akik már az első órákban szép számban érkeztek, derül ki a szervezők, a Kastély Erdélyben és a Zabola Estate csapatának közleményéből.

A délután 5 óráig tartó eseményen a kicsik és a nagyok sem unatkoztak, a kézműves foglalkozások népszerűnek bizonyultak. A gyerekek mézeskalácsot és karácsonyi díszeket készítettek, amiket haza is vihettek. A legkisebbek a Djeco kreatív játékok műhelyében múlatták az időt, a felnőttek a Bloom Belle alkotóműhelyében készítettek meseszereplők ihlette koszorúkat és ünnepi díszeket.

Kézművesek és helyi termelők karácsonyi portékákat kínáltak, a büfében pedig finomságokat lehetett kóstolni. Szép számban adtak fel saját kezűleg készített képeslapokat az angyalpostán, az arcfestés és a Retrobooth fotódoboz idén is a legkeresettebb programok között szerepelt.

Fotó: PONT Csoport / Kastély Erdélyben
Fotó: PONT Csoport / Kastély Erdélyben

Sokan sétáltak a Mikes-birtok angolkertjében, a többszáz éves fák között, ahol hintózni is lehetett.

A gyerekek Demeter Éva két interaktív papírszínház-előadását, a Körforgás és a Soknevű macska karácsonya című meséket nézték, majd több család is versenybe szállt az izgalmas kincskereső játékban, ahol a szülőknek és gyerekeknek közösen kellett különböző helyszíneket, eldugott tárgyakat megtalálniuk a kastélykertben, majd megoldaniuk a feladványokat.

A helyszínhez méltóan, az erdélyi kastélyok is fontos szerepet kaptak az eseményen: az EduKastély játékai az épületek történetébe, a nemesi és polgári mindennapokba nyújtottak betekintést, a nagyobb gyerekek és felnőttek pedig a History is Our Story interaktív webdokumentumfilmmel fedezhették fel három kastély történetét.

A közösen töltött napot a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Iskola zenetagos diákjainak hangversenye és tábortűz zárta.

„A karácsonyváró esemény minden évben idilli és melegséges, idén viszont azt reméljük, hogy az ünnepi hangulat megteremtése mellett, a közös találkozás élményével sikerült kiszakadniuk a hétköznapokból, lelassulniuk és hangolódniuk mindazoknak, akik ellátogattak a Mikes-birtokra. Kívánjuk, hogy ezzel az érzéssel a szívükben készüljenek a karácsonyi ünnepekre!” – mondta Balázsi-Pál Ágnes, a Kastély Erdélyben programot kezdeményező és lebonyolító PONT Csoport ügyvezető igazgatója.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!