Még ebben a hónapban befejeződik a kolozsvári Tűzoltótorony felújítása

2022. december 9. – 16:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Négy év után decemberben végre befejeződik a kolozsvári Tűzoltótorony felújítása, jelentette be Emil Boc polgármester a Facebookon.

A város polgármestere szerint ezekben a napokban végzik az utolsó simításokat az épületen. Az EU-s alapokból felújított tornyot átadása után megnyitják az érdeklődők előtt, kilátóként és kulturális rendezvények helyszíneként beveszik a város turisztikai kínálatában.

A Wikipédián található története szerint a 15. század vége körül épülhetett a torony, amit eredetileg a takácsok céhe felügyelt. A tornyot 1574-ben magasították meg először, 1583. május 10-től pedig állandó tűzőrséget állítottak fel benne. Az 1653. április 3-i tűzvészben, amely a város jelentős részét elpusztította, a torony és a benne raktározott hét tonna lőpor épen maradt; ugyanígy átvészelte az 1679. évi tűzvészt is. A 19. század második felében tovább magasították, és tűzmegfigyelő toronyként használták egészen az 1930-as évekig. 1998. május 15-én a toronyban tűzoltómúzeum nyílt, amely 2001-ig működött. A felújítása 2018-ban kezdődött el, és eredetileg hamarább át szerették volna adni, de járvány és az építkezési anyagok árának emelkedése miatt végül négy évig tartott, amíg elkészült.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!