December közepétől jöhet az igazi tél Erdélyben

2022. december 5. – 16:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A következő napokban az átlagosnál még magasabb hőmérsékletre számíthatunk, de december közepétől már lehűlés várható, sőt, csapadék is lehetséges, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) december 18-ig érvényes előrejelzéséből. Az ANM figyelmeztetése szerint különösen az időszak második felében, a jövő héten magas a csapadék valószínűsége, ami ha elég alacsony a hőmérséklet, akkor havazást is eredményezhet.

A Bánságban és a Körösvidéken a következő napokban az ilyenkor megszokott átlagnál sokkal magasabb hőmérséklet lesz jellemző, a hétvégére már 12-13 Celsius-fok körül alakulnak a nappali csúcsértékek. A jövő hét elejétől viszont már lehűlésre lehet számítani, nappal 4-6 fok körüli alakul az átlaghőmérséklet az említett vidékeken. Az éjszakai csúcsértékek a Bánságban fagypont körül alakulnak, a Körösvidéken pedig mínusz 2 fokra körüli értékekre lehet számítani.

Erdélyben is hasonlóan alakul az időjárás, december 10. környékére a mostani 5 Celsius fokosról 12-13 fokosra emelkedik a nappali átlaghőmérséklet. Az éjszakai minimumok is a fagypont körüli értékekről 4 fokra emelkednek, ami sokkal magasabb a periódusra jellemző sokéves átlagnál. Ezt követően érkezik a hideg, a jövő héten már csak 4-5 fok körül alakulnak a nappali csúcsértékek. Éjszakára pedig mínusz 2 Celsius fokig csökkenhet a hőmérséklet.

Az ANM figyelmeztetése szerint az egész két hetes időintervallum általában véve magas a csapadék valószínűségé, különösen a hétvégén és a jövő héten.

A hegyvidéken is hasonló tendenciák figyelhetők meg, a hétvégére 5-6 Celsius fok körül alakulnak a nappali átlagos csúcsértékek, ami jóval magasabbak az ilyenkor megszokott átlagnál. A jövő héten aztán lehűlés következik, a nappali átlagok mínusz 2 és fagypont körül alakulnak, éjszakaiak pedig mínusz 6-5 fok körül várhatók.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!