A tíz legjobb olcsó európai város közé sorolta Brassót egy neves turisztikai szaklap

2022. december 2. – 18:26

frissítve

A tíz legjobb olcsó európai város közé sorolta Brassót egy neves turisztikai szaklap
A Tanács tér, háttérben a Cenk-hegy – Fotó: Moirenc Camille / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Brassó is bekerült a tíz legjobb, olcsó európai várost tartalmazó toplistára, amelyet egy hétvégi kiruccanásra, városnézésre ajánlja a világ egyik neves utazási szaklapja, a Condé Nest Traveler.

A szerkesztőség rövid bemutatójában kiemelik, hogy Brassó lehet Bukarest egyik olcsóbb alternatívája (pedig a nyugat-európai árakhoz képest a fővárosban is nagyon kedvező az ár-érték arány). Azt is megemlítik, hogy a várost a Kárpátok hegyvonulata veszi körül, a Cenk-hegyre (az egyik nevezetes kilátóra) mintegy 20 lejért (4 euró) lehet felvonóval kirándulni. Jó pontnak számított még, hogy van olyan utazásszervező cég is, amely ingyenes várostúrát kínál az érdeklődőknek, de kiemelik a kürtőskalácsot is (a magyar nevén nevezik), mint egy helyi különlegességet, amelyet mindenképp érdemes megkóstolni.

A szaklap választása elsőre akár furcsán hathat az erdélyi olvasóknak, hiszen a Brassó közvetlen közelében (mindössze 13 kilométer távolságra) található Brassópojána üdülőtelep, síközpont és környéke az ország egyik legdrágább és legexkluzívabb üdülőhelyének számít, főleg, ha az év végi ünnepi időszakban akar valaki ide látogatni. Persze ez nem jelenti, hogy a nyugat-európai, vagy a világ más országaiból érkező turistáknak az ottani kínálat nagyon drágának számítana.

Ennek ellenére Brassóban, akár még a belvárosban is, a romániai árszinthez képest is viszonylag olcsón lehet szállást találni, az Airbnb-n például már átlag 160 lejért (körülbelül 32 euróért a december 2-i árfolyam szerint) lehet komfortos lakást bérelni két személynek egy éjszakára. Egy, a Tanács térre néző fogadóban egy franciaágyas szobát már 300 lejért (60 euró) is ki lehet venni, ez az ár tartalmazza a reggelit is. A Bookingon található ajánlatokat végigböngészve kiderül, hogy a nagyon központi és átlagosnál minőségibb szolgáltatást nyújtó hoteleknél egy éjszakáért átlag 200 és 400 lej között (40–80 euró) lehet franciaágyas szobát igényelni.

A szaklap Brassón kívül Athént, Lisszabont, Klagenfurtot (Ausztria), Kaunast (Litvánia), Rigát (Lettország), Beratot (Albánia), Izmirt (Törökország), Szófiát és Tbiliszit választotta a legolcsóbbnak számító európai városok listájára, ahova érdemes 2023-ban egy citybreaket betervezni.

Az ajánlójuk elején még megjegyzik, hogy Kijevet azért nem vették számításba a lista elkészítésekor, mert a várost tragikusan érintette a háború, és még várni kell, míg újra biztonságosan látogatható lesz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!