Változékony idő, fokozatos lehűlés várható a december eleji „minivakáció” idejére

2022. november 27. – 14:23

Másolás

Vágólapra másolva

Csapadékkal és fokozatos lehűléssel indul a december Romániában, azok, akik a hegyekbe készülnek a november 30. és december 4. közötti minivakáció alatt, mínuszokra is számíthatnak, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) előrejelzéséből.

Erdélyben november utolsó napjaiban 6-7 fokos csúcshőmérsékleti értékekre lehet számítani, december elején pedig 3-4 fok lesz a legmelegebb. Csapadék előfordulása is valószínű ebben az időszakban.

Munténiában ennél valamivel melegebbre lehet számítani: a hét elején 7-8 fokos, a második felében pedig 4-5 fokos csúcsértékekre. Olténiában 6-8 fok lesz a legmelegebb, és nem csökken fagypont alá a hőmérő higanyszála az említett időszakban.

A Bánság területén november 30-ig 8-10 fok lesz a nappali csúcshőmérsékleti értékek átlaga, az első decemberi napokban pedig kissé lehűl az idő, ez az átlag 6 fokra csökken.

Átlag 8-9 fokra melegszik fel a levegő november utolsó napjaiban a Körösök vidékén, majd ez fokozatosan 4-5 fokra csökken. Eső december 1. után valószínű.

Máramarosban november 30-ig a nappali csúcshőmérsékletek átlaga várhatóan 7-8 fok, december elején pedig 4 fokra csökken. A csapadék mennyisége itt is nő december elején.

Moldvában szintén fokozatosan lehűl az idő, november utolsó napjaiban átlag 4-5 foknál nem lesz melegebb, december első napjaiban pedig 2 fok körül mozog majd a nappali csúcshőmérséklet.

Dobrudzsában 8-10 fokos átlagos csúcshőmérséklettel zárul a november és 6 fokossal indul a december.

A hegyekben a jelzett időszakban fagypont körüli lesz az átlaghőmérséklet, a minimumok -5 és -4 fok körül mozognak majd. A csapadék előfordulásának nagy a valószínűsége.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!