Visszatelepítik a farkast a Măcin-hegység Nemzeti Parkba

2022. november 21. – 16:26

Másolás

Vágólapra másolva

A farkasok visszatelepítéséről és a védett területek megduplázásáról döntöttek pénteken a Măcin-hegység Nemzeti Park Tudományos Tanácsának (PNMM) tagjai. A szakemberek emellett a park területének mintegy 75 százalékából, összesen 8500 hektárról teljesen kitiltották az emberi tevékenységet, tájékoztat a Rador.

Viorel Roşca, a PNMM Igazgatóságának vezetője elmondta, az európai szinten védett csúcsragadozó visszatelepítéséről a Rewilding Europe Alapítvány hazai és holland szakemberei által készített felmérés alapján döntöttek. A farkasok mellett a kárpáti szarvas és dámszarvas néhány példányát is betelepítik.

„Egy négy-öt egyedből álló falkát telepítünk be, kötelező módon egy alfa nőstény is lesz közöttük, aki kijelöli majd az alfa hímet. A falka beilleszkedését figyelemmel követjük, elsősorban azért, hogy megbizonyosodjunk, elegendő számukra az élettér és a táplálék. Ugyanakkor figyelnünk kell a farkasok vetélytársára, az aranysakálra is. Utóbbi esetében a cél nem a kiirtás, hanem a reprodukciós ösztön visszaszorítása lenne” – tájékoztatott Roşca.

Elmondta, a farkasfalkát Vrancea környékéről telepítenék be Măcin-hegység Nemzeti Parkba, megfigyelésük két évig tartana.

Roşca szerint körültekintően járnak el a farkasok visszatelepítésekor: ahol szükséges, villanypásztort szerelnek fel, az esetleges vadkárokat pedig minden esetben megtérítik.

Tudományos szempontból a farkasnak a táplálékláncba való bevonásától az ökoszisztémák feljavulását és konzerválását várják a szakemberek. A PNMM jövő év márciusában készül lehívni a visszatelepítéshez szükséges forrásokat.

A farkasok mintegy 40 évvel ezelőtt tűntek el a Măcin-hegységből, visszatelepítésük már tíz évvel ezelőtt is felmerült, azonban eddig nem készült felmérés az élőhely állapotáról.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!