Kisvárosokban és vidéki településeken népszerűsítik a HPV elleni védőoltási programot

2022. november 17. – 19:16

Másolás

Vágólapra másolva

A méhnyakrák elleni küzdelem világnapja alkalmából elindították csütörtökön a HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltási programot népszerűsítő, a kisvárosokat és a vidéki településeket célzó országos kampányt.

Az egészségügyi minisztérium által támogatott, az INSP által koordinált és a Renaşterea Alapítvány, valamint az Anyák az Anyákért Egyesület által szervezett kampány azért nagyon fontos, mert Romániában évente több mint 1500 nő hal meg ebben a betegségben, és közel 3400-nál diagnosztizálják a kórt – olvasható a szervező alapítvány közleményében.

A méhnyakrákos esetek számának csökkentése a HPV elleni védőoltással, a méhnyak elváltozásainak korai felismerésével, szűrőprogramokkal, valamint a diagnózishoz és kezeléshez való egyenlő és méltányos hozzáférés biztosításával érhető el – fogalmaznak a közleményben.

A kampány a szülőket szólítja meg, a számukra szervezett találkozókon teljes körű felvilágosítást kapnak a méhnyakrákra és a HPV-vírusra, illetve a védőoltásra vonatkozóan, hogy meghozhassák a helyes döntést gyermekeik egészsége érdekében. Útmutatót kapnak ugyanakkor arra is, hogyan iratkozzanak fel az oltási programra háziorvosuknál.

Első körben, az év végéig a Konstanca, Ialomiţa, Călăraşi, Iaşi, Suceava, Bákó, Vrancea, Neamţ, Botoşani, Vaslui megyei, 11 és 18 év közötti lányok szüleit világosítják fel a védőoltás előnyeiről.

„A HPV-fertőzés elleni védőoltás nem csupán a méhnyakrákot előzi meg, hanem számos más rákos megbetegedést is. A szűrés vagy a HPV-fertőzésre irányuló vizsgálat révén korai stádiumban felfedezett méhnyakrák a legtöbb esetben nem halálos, és szövődmények nélkül kezelhető” – idézi a közlemény Alexandru Rafila egészségügyi minisztert.

A HPV elleni védőoltást kérelem alapján ingyenesen beadják a 11-18 év közötti lányoknak a háziorvosok. A kérelmeket a nyilvántartásba vétel dátumának időrendi sorrendjében összesítik, és az immunizáláshoz szükséges vakcinaadagok számát negyedévente kérik a háziorvosi rendelők a megyei egészségügyi igazgatóságtól.

A 11 és 15 év közötti lányoknak két oltást kell kapniuk legkevesebb 5, legtöbb 12 hónapos eltéréssel; a 15 év fölöttiek azonban már 3 adagot, egy év leforgása alatt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!