Kisvárosokban és vidéki településeken népszerűsítik a HPV elleni védőoltási programot

2022. november 17. – 19:16

Másolás

Vágólapra másolva

A méhnyakrák elleni küzdelem világnapja alkalmából elindították csütörtökön a HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltási programot népszerűsítő, a kisvárosokat és a vidéki településeket célzó országos kampányt.

Az egészségügyi minisztérium által támogatott, az INSP által koordinált és a Renaşterea Alapítvány, valamint az Anyák az Anyákért Egyesület által szervezett kampány azért nagyon fontos, mert Romániában évente több mint 1500 nő hal meg ebben a betegségben, és közel 3400-nál diagnosztizálják a kórt – olvasható a szervező alapítvány közleményében.

A méhnyakrákos esetek számának csökkentése a HPV elleni védőoltással, a méhnyak elváltozásainak korai felismerésével, szűrőprogramokkal, valamint a diagnózishoz és kezeléshez való egyenlő és méltányos hozzáférés biztosításával érhető el – fogalmaznak a közleményben.

A kampány a szülőket szólítja meg, a számukra szervezett találkozókon teljes körű felvilágosítást kapnak a méhnyakrákra és a HPV-vírusra, illetve a védőoltásra vonatkozóan, hogy meghozhassák a helyes döntést gyermekeik egészsége érdekében. Útmutatót kapnak ugyanakkor arra is, hogyan iratkozzanak fel az oltási programra háziorvosuknál.

Első körben, az év végéig a Konstanca, Ialomiţa, Călăraşi, Iaşi, Suceava, Bákó, Vrancea, Neamţ, Botoşani, Vaslui megyei, 11 és 18 év közötti lányok szüleit világosítják fel a védőoltás előnyeiről.

„A HPV-fertőzés elleni védőoltás nem csupán a méhnyakrákot előzi meg, hanem számos más rákos megbetegedést is. A szűrés vagy a HPV-fertőzésre irányuló vizsgálat révén korai stádiumban felfedezett méhnyakrák a legtöbb esetben nem halálos, és szövődmények nélkül kezelhető” – idézi a közlemény Alexandru Rafila egészségügyi minisztert.

A HPV elleni védőoltást kérelem alapján ingyenesen beadják a 11-18 év közötti lányoknak a háziorvosok. A kérelmeket a nyilvántartásba vétel dátumának időrendi sorrendjében összesítik, és az immunizáláshoz szükséges vakcinaadagok számát negyedévente kérik a háziorvosi rendelők a megyei egészségügyi igazgatóságtól.

A 11 és 15 év közötti lányoknak két oltást kell kapniuk legkevesebb 5, legtöbb 12 hónapos eltéréssel; a 15 év fölöttiek azonban már 3 adagot, egy év leforgása alatt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!