Felújítják a herkulesfürdői vasútállomást, amit Európa legromantikusabb peronjának is neveztek már

2022. november 14. – 16:05

Másolás

Vágólapra másolva

Felújítják a herkulesfürdői vasútállomás műemlék épületét, amit Európa legromantikusabb peronjának is neveztek már, írja az expressdebanat.ro helyi portál.

Romeo Dunca, a Krassó-Szörény megyei önkormányzat elnökének bejelentésére hivatkozva a portál azt írja, már csak néhány formaságra van szükség a vasútállomás felújítási munkálataihoz szükséges építési engedély kiállításához. Elmondta, a kulturális minisztérium engedélyét már megkapták, most a környezetvédelmi engedélyek beszerzése van soron. Úgy számolnak, hogy november végére meg lesz az is.

A portál leírása szerint nemcsak egyszerűn felújítják az épületet, hanem a környékét is visszaállítják az eredeti állapotába, és eltávolítják az összképet rontó elemeket. Dunca szerint a felújítást a Román Vasúttársaság regionális kirendeltsége kezdeményezte, és a tanács pedig egy partnerség létrehozását kezdeményezte a megyei tanács, a bánsági vízügyi igazgatóság, a közúti infrastruktúrát kezelő társaság, a CFR és a helyi polgármesteri hivatal között, hogy együttes erővel tegyék rendbe a pályaudvar környékét, parkolóhelyeket és aluljárót hozzanak létre.

A herkulesfürdői vasútállomás épülete – Fotó: Getty Images
A herkulesfürdői vasútállomás épülete – Fotó: Getty Images

A vasútállomás 1878-1886 között épült neoreneszánsz stílusban, és Mária Terézia császárné egyik Bécs melletti vadászkastélya ihlette. Kupoláját geometriai formákat alkotó színes cserepek díszítik, belsejét római mitológiai vadászjeleneteket ábrázoló freskókkal és Zsolnay-kerámiával borították. Peronját értékes falióra díszíti.

Közben az önkormányzat bejelentésére hivatkozva az Adevărul arról számolt be, hogy elkezdődik a több mint 150 éves, a fürdőtelep főterére vezető kőhíd felújítása is. Az egykori Cserna-hidat a turizmus fejlesztésére szánt uniós forrásokból újítja fel az önkormányzat, a munkálatok érteke 5,5 millió lej.

A hidat 1865-ben építették, teljes hossza 36 méter. Jellegzetessége, hogy a 2,5 méter széles, díszes öntöttvas elemekkel díszített fedett átjáró, amely a szemközti szálloda és a közeli fürdő közötti közlekedés volt hivatott megkönnyíteni a vendégek számára.

Közben a Herkulesfürdő épített örökségéért kampányoló civilek (Herculane Project néven elérhetők a Facebookon) október végén beadvánnyal fordultak a Kulturális Minisztériumhoz, hogy terjesszék fel az UNESCO Világörökség listájára Herkulesfürdő épített örökségét. A temesvári építészeket tömörítő Locus Egyesült 2017 óta nagy erőfeszítéseket tett és tesz a Szapáry-fürdő (románul Băile Neptun) megőrzése és megmentése érdekében, mint nemzeti jelentőségű műemlék.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!