Felújítják a herkulesfürdői vasútállomást, amit Európa legromantikusabb peronjának is neveztek már

2022. november 14. – 16:05

Másolás

Vágólapra másolva

Felújítják a herkulesfürdői vasútállomás műemlék épületét, amit Európa legromantikusabb peronjának is neveztek már, írja az expressdebanat.ro helyi portál.

Romeo Dunca, a Krassó-Szörény megyei önkormányzat elnökének bejelentésére hivatkozva a portál azt írja, már csak néhány formaságra van szükség a vasútállomás felújítási munkálataihoz szükséges építési engedély kiállításához. Elmondta, a kulturális minisztérium engedélyét már megkapták, most a környezetvédelmi engedélyek beszerzése van soron. Úgy számolnak, hogy november végére meg lesz az is.

A portál leírása szerint nemcsak egyszerűn felújítják az épületet, hanem a környékét is visszaállítják az eredeti állapotába, és eltávolítják az összképet rontó elemeket. Dunca szerint a felújítást a Román Vasúttársaság regionális kirendeltsége kezdeményezte, és a tanács pedig egy partnerség létrehozását kezdeményezte a megyei tanács, a bánsági vízügyi igazgatóság, a közúti infrastruktúrát kezelő társaság, a CFR és a helyi polgármesteri hivatal között, hogy együttes erővel tegyék rendbe a pályaudvar környékét, parkolóhelyeket és aluljárót hozzanak létre.

A herkulesfürdői vasútállomás épülete – Fotó: Getty Images
A herkulesfürdői vasútállomás épülete – Fotó: Getty Images

A vasútállomás 1878-1886 között épült neoreneszánsz stílusban, és Mária Terézia császárné egyik Bécs melletti vadászkastélya ihlette. Kupoláját geometriai formákat alkotó színes cserepek díszítik, belsejét római mitológiai vadászjeleneteket ábrázoló freskókkal és Zsolnay-kerámiával borították. Peronját értékes falióra díszíti.

Közben az önkormányzat bejelentésére hivatkozva az Adevărul arról számolt be, hogy elkezdődik a több mint 150 éves, a fürdőtelep főterére vezető kőhíd felújítása is. Az egykori Cserna-hidat a turizmus fejlesztésére szánt uniós forrásokból újítja fel az önkormányzat, a munkálatok érteke 5,5 millió lej.

A hidat 1865-ben építették, teljes hossza 36 méter. Jellegzetessége, hogy a 2,5 méter széles, díszes öntöttvas elemekkel díszített fedett átjáró, amely a szemközti szálloda és a közeli fürdő közötti közlekedés volt hivatott megkönnyíteni a vendégek számára.

Közben a Herkulesfürdő épített örökségéért kampányoló civilek (Herculane Project néven elérhetők a Facebookon) október végén beadvánnyal fordultak a Kulturális Minisztériumhoz, hogy terjesszék fel az UNESCO Világörökség listájára Herkulesfürdő épített örökségét. A temesvári építészeket tömörítő Locus Egyesült 2017 óta nagy erőfeszítéseket tett és tesz a Szapáry-fürdő (románul Băile Neptun) megőrzése és megmentése érdekében, mint nemzeti jelentőségű műemlék.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!