Az EU gyermekszegénységi adatai azt mutatják, hogy még mindig a romániai kiskorúak vannak leginkább kitéve a nélkülözésnek

2022. október 27. – 15:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió országaiban élő gyermekek csaknem egynegyede, 24,4 százaléka volt kitéve tavaly a szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázatának; egy évvel korábban 21,1 százalékos volt ez az arány – derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön közzétett adataiból.

Az Agerpres által is ismertetett statisztika rávilágít, hogy

a szegénység és a társadalmi kirekesztés veszélyének kitett gyermekek aránya Romániában volt a legnagyobb, 41,5 százalék.

Romániát Spanyolország (33,4 százalék) és Bulgária (33 százalék) követte a sorban. A legkisebb arányt Szlovéniában (11 százalék), Finnországban (13,2) és Csehországban (13,3) jegyezték.

A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem az EU-s stratégia egyik központi eleme. Ebben az összefüggésben a siker záloga a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázatának fokozottan kitett csoportok azonosítása és a kiszolgáltatottság mögött meghúzódó okok meghatározása. Tízéves távlatban a statisztikák azt mutatják, hogy a gyermekeket az Unió lakosságának többi részéhez képest nagyobb mértékben fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés.

A szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben felnövő gyermekek nehezebben tudnak jól teljesíteni az iskolában, gyakrabban vannak egészségi problémáik, és nagyobb a kockázata annak, hogy felnőttként munkanélkülivé, szegénnyé vagy társadalmilag kirekesztetté váljanak.

A 27 európai uniós tagállam közül 18-ban a gyermekeket nagyobb mértékben fenyegette a szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázata, mint a felnőtteket. A legnagyobb különbséget a két korcsoport között Luxemburgban (10,5 százalékpont), Romániában (8,7 százalékpont), valamint Spanyolországban és Ausztriában (egyaránt 6,8 százalékpont) jegyezték.

Kilenc tagországban (Lettország, Észtország, Dánia, Horvátország, Szlovénia, Litvánia, Hollandia, Finnország és Lengyelország) a felnőtteket fenyegette nagyobb mértékben a szegénység és a társadalmi kirekesztés veszélye. A legjelentősebb eltérést a két korcsoport között Lettországban (7,4 százalékpont), Észtországban (6 százalékpont) és Dániában (4 százalékpont) regisztrálták.

Az EU több ízben hangsúlyozta, hogy a gyermekek középpontba állítása és a szegénységben élő gyermekek jelenlegi magas arányának kezelése elengedhetetlen a fenntartható, hatékony és versenyképes tudásalapú gazdaság és a generációk közötti méltányosságot szem előtt tartó társadalom számára. Számos tanulmány rávilágít, hogy a gyermekkorban viszonylag alacsony költséggel történő beruházás életre szóló előnyökkel járhat nemcsak az egyének, hanem a társadalmak és gazdaságok számára is. A gyermekek érdekében történő beruházások gazdasági haszna jelentősen meghaladja a beruházások finanszírozási költségeit.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!