Erdélyből is megfigyelhető lesz a részleges napfogyatkozás

2022. október 14. – 14:43

frissítve

Erdélyből is megfigyelhető lesz a részleges napfogyatkozás
Részleges napfogyatkozás Stockholmban 2021. június 10-én – Fotó: Claudio Bresciani/TT News Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Október 25-én részleges napfogyatkozás lesz, a Hold eltakarja a Nap közel 38 százalékát. A jelenség Erdélyből is követhető lesz, de ne próbáljuk meg megfelelő szemvédő eszköz nélkül!

A napfogyatkozás durván két és fél óráig tart majd, Kolozsváron például 12 óra 21 perckor kezdődik, 14 óra 42 perckor lesz vége, és 13 óra 32 perckor éri el a csúcspontját. A timeanddate.com interaktív térképén egyébként helyszínek szerint lekérhető az égi jelenség pontos időpontja.

Az Amiral Vasile Urseanu bukaresti csillagvizsgáló közleménye szerint Európa nagy részén, a Közel-Keleten, Nyugat-Ázsia egy részén, Észak-Afrikában és Grönlandon is látható lesz, amint a Hold sziluettje „beleharap” a Napba.

Napfogyatkozáskor a Hold a Földről nézve a Nap elé úszik, és a Hold árnyéka a Földre vetül. Mivel a Hold és a Föld keringési síkja 5,5 fokot zár be egymással, újhold idején a Hold általában nem a Föld és a Nap egyenesén, hanem attól feljebb vagy lejjebb tartózkodik. A napfogyatkozás így ritka és különleges esemény, közölte korábban a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-vel.

A jelenség szabad szemmel is látható lesz. Ebben az esetben a távcsőboltokban kapható, a napfogyatkozás megfigyeléséhez alkalmas szemüvegek és vizuális napszűrő fóliákat szükséges beszerezni, mert ezek nyújtanak biztonságos védelmet, csakúgy, mint a hegesztőüvegek DIN 14-es fokozattól.

A csillagászok figyelmeztetnek arra, hogy a jelenség megfigyelésére csak szaküzletekben napmegfigyelésre alkalmazható eszközök használhatóak. Mint kiemelik, a legkisebb nagyítású távcsővel is tilos a Napba nézni, mert oly mértékű energia fókuszálódhat a retinánkra, hogy az akár a másodperc tört része alatt azonnali vaksághoz is vezethet. Távcsövekhez napszűrő fólia használatát ajánlják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!