Jövő októberben nyithat a Székely Nemzeti Múzeum

2022. október 10. – 18:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 2021 nyarán indított korszerűsítési munkálatok csaknem 90 százalékával elkészült a kivitelező, a tervek szerint már 2023 októberében megnyithatja kapuit a Székely Nemzeti Múzeum – közölte hétfőn a Kovászna megyei tanács.

A közlemény szerint jó ütemben haladnak a felújítással, jelenleg a belső tereken dolgoznak, ugyanakkor zajlik a dendrológiai park elrendezése, amely Dr. Herczeg Ágnes, táj- és kertépítész koncepciója alapján történik. A terv szerint a múzeumot körülölelő park Székelyföld jellegzetes fáit mutatja majd be, a keretrendezéssel közel tízezer új növényt ültetnek ide: fákat, cserjéket, talajtakaró növényeket, virágokat (évelő, rózsa, gumós), örökzöldeket, erdei gyümölcsöket, fűszernövényeket.

„A felújítás végére egy modern múzeumot kapunk, újragondolt, korszerűsített kiállítóterekkel, ugyanakkor megújulnak a restaurátori műhelyek, külön múzeumpedagógiai tereket alakítunk ki annak érdekében, hogy minél több gyerekkel tudjunk foglalkozni. Első körben a főépület földszintjét nyitjuk meg a nagyközönség előtt, majd a következő években fokozatosan újítjuk meg a többi kiállítást. Szeretnénk minden tárlatunkat korszerűsíteni, hiszen fontos, hogy azok vonzóak legyenek a jövő múzeumlátogatói számára is” – mondta el Vargha Mihály, a múzeum igazgatója, majd hozzátette: a nyitásra egy új Gábor Áron-kiállítással készülnek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!