18 éves vagy és utaznál? Keddtől ismét lehet pályázni a Discover EU programban

2022. október 10. – 18:09

Másolás

Vágólapra másolva

18 éves vagy és utazni szeretnél? Van egy jó hírünk számodra. Keddtől, azaz október 11-én déltől (közép-európai idő szerint) lehet jelentkezni az ingyenes európai vonatbérleteket biztosító Discover EU-program őszi pályázatára.

A mostani kiírásra azok jelentkezhetnek, akik 2004-ben születtek, utazni pedig ismét akár 30 napig is lehet majd 2023 márciusa és 2024 februárja között. A pályázatok beadására és a kapcsolódó teszt kitöltésére két hét áll ezúttal is rendelkezésre.

A program eredeti koncepciója két fiatal német aktivistától származik, akik néhány évvel ezelőtt azzal az ötlettel álltak elő, hogy az EU minden európai fiatalt lepjen meg egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján. A program meglehetősen sikeres, Erdélyből is számos diák vett már részt rajta, az élményeik alapján írt beszámolónkat itt találjátok.

„Nem tudom, hogy mikor lehet még esélyed máskor 10 euróért TGV vonaton ülni, olyan utastársakkal, hogy azonnal látszik, te vagy a legszegényebb. Csak egy vonatjegyet kaptunk, de egy teljesen más világba jutottunk. Aki nagyon csalódott a román vasúttársaságban, annak csak ajánlani tudom, hogy próbálják ki” – magyarázta akkor nekünk a székelyudvarhelyi Dorottya, aki a program beindítása után jelentkezett résztvevőnek.

A programmal kapcsolatos további részletekért az Európai Bizottság webes felületét érdemes felkeresni.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!