Hirtelen leeső nagy csapadékmennyiségre, felerősödő szélre kell felkészülni az ország számos megyéjében

2022. október 1. – 12:15

Másolás

Vágólapra másolva

Fokozott légköri instabilitásra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) – írja az Agerpres. A sárga kódú jelzés 16 megyére terjed ki és vasárnap reggelig érvényes a Bánságban, a Körösök vidékén, Máramarosban, Erdélyben és a hegyvidéken. Ezekben a régiókban záporokra, zivatarokra kell felkészülni, a hirtelen leeső csapadékmennyiség elérheti a 25-30, néhol a 40-50 litert négyzetméterenként.

Az érintett megyék: Fehér, Krassó-Szörény, Szeben, Arad, Szilágy, Bihar, Hunyad, Szatmár, Beszterce-Naszód, Kolozs, Máramaros, Temes, Mehedinţi, Suceava, Vâlcea, Gorj.

A fokozott légköri instabilitás által érintett megyék – Forrás: meteoromania.ro
A fokozott légköri instabilitás által érintett megyék – Forrás: meteoromania.ro



Ugyanakkor egy sárga kódú szélriadó is érvényben van vasárnap estig, ez 17 megyére terjed ki. A meteorológusok szerint szombat éjjel, vasárnap hajnalban felélénkül a szél a Kárpát-kanyarban és a Déli-Kárpátokban, a Bánság déli részén, Olténiában és Munténia délnyugati részén. A szél 55-75 kilométeres óránkénti sebességgel fog fújni az említett régiókban, a széllökések elérhetik a 80-100 km/h-t.

A szélriadó vasárnap estig érvényes és a következő megyékre terjed ki: Fehér, Argeş, Brassó, Buzău, Krassó-Szörény, Kovászna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunyad, Mehedinţi, Olt, Prahova, Szeben, Teleorman, Vâlcea és Vrancea.

A szélriadó által érintett megyék – Forrás: meteoromania.ro
A szélriadó által érintett megyék – Forrás: meteoromania.ro

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!