Románia hivatalos virága lett a bazsarózsa, a folklór kedvelt motívuma

2022. szeptember 28. – 14:40

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden elfogadta a képviselőház azt a jogszabálytervezetet, amely Románia hivatalos nemzeti virágának nyilvánítja a Paeoniaceae családba tartozó bazsarózsát. A jogszabályt 180 képviselő támogatta, 39-en ellene szavaztak, 23-an tartózkodtak.

A növény tiszteletére ezután évente bazsarózsa-fesztivált szervezhetnek országos és helyi szinten is, és tudományos szimpóziumokon mutathatják be a különböző fajokat, különösen a vadon élőket. A helyi önkormányzatok ugyanakkor anyagilag és logisztikailag támogathatják a bazsarózsák élőhelyéül szolgáló természetvédelmi területek fenntartását, illetve külföldön honos bazsarózsafajok romániai meghonosítását.

Támogatják továbbá, hogy helyi és megyei önkormányzatok bazsarózsakerteket, parkokat ültessenek és bazsarózsákkal díszítsék a települést. A művészeti szövetségek a bazsarózsát bemutató kiállításokat szervezhetnek, míg a Román Posta várhatóan a virággal díszített bélyegeket és borítékokat ad ki.

Rózsaszín bazsarózsa – Fotó: Masanori Inagaki / AFP
Rózsaszín bazsarózsa – Fotó: Masanori Inagaki / AFP

A bazsarózsa Románia nemzeti virágaként való elismerése hosszú folyamat volt. A bukaresti agrártudományi egyetem még 2013-ban tett erre vonatkozó javaslatot, de a törvényhozók sokáig nem mutattak érdeklődést a téma iránt. Idén májusban az Európa FM-nek nyilatkozva Florin Toma, az egyik javaslattevő elmondta, hogy 9 évnyi próbálkozás után a kezdeményezésük végre felkeltette a hatóságok érdeklődését. Akkor azt mondta, már csak arra van szükség, hogy a törvényhozók megvitassák a javaslatot, majd megszavazzák. Végül kedden ez meg is történt. Romániának eddig nem volt hivatalos nemzeti virága.

Az Europa FM összefoglalója szerint természetes élőhelyén összesen 5 őshonos bazsarózsafaj található az országban, ezeken kívül pedig számos fajt termesztenek. Ugyan a népnyelv ismer román bazsarózsát is, de a kutató korábban azt nyilatkozta, hogy nem csak azt szeretnék az ország virágjelképének, hanem általánosabban az összes bazsarózsafajt és összes fajtát, ami az országban megtalálható.

A Digi24 még 2015-ben cikkezett a témában, akkor Florin Toma a bazsarózsa román folklórban elfoglalt helyével indokolta, hogy ez lehetne az ország virága. Még egy Facebook oldalt is indítottak, hogy a virág mellett kampányoljanak.

Hangsúlyozta, hogy számos népművészeti munkán jelenik meg motívumként. Például a román népi női ingre, a ie-re varrt virágmotívumok valójában bazsarózsák, de számos lakástextiliára is használták. A népi kultúrában a virág gyakran a vágyakozás, a testi szépség és a szerelem megtestesítője. A román falvakban május közepén gyakran meg is ünnepelték a virágot, ahol az emberek a természet, a fiatal lányok és fiúk lelki és testi szépsége előtt tisztelegtek. De megjelenik Mihai Eminescu, George Coșbuc, Vasile Alecsandri és I L. Caragiale műveiben is.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!