Románia hivatalos virága lett a bazsarózsa, a folklór kedvelt motívuma

2022. szeptember 28. – 13:40

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden elfogadta a képviselőház azt a jogszabálytervezetet, amely Románia hivatalos nemzeti virágának nyilvánítja a Paeoniaceae családba tartozó bazsarózsát. A jogszabályt 180 képviselő támogatta, 39-en ellene szavaztak, 23-an tartózkodtak.

A növény tiszteletére ezután évente bazsarózsa-fesztivált szervezhetnek országos és helyi szinten is, és tudományos szimpóziumokon mutathatják be a különböző fajokat, különösen a vadon élőket. A helyi önkormányzatok ugyanakkor anyagilag és logisztikailag támogathatják a bazsarózsák élőhelyéül szolgáló természetvédelmi területek fenntartását, illetve külföldön honos bazsarózsafajok romániai meghonosítását.

Támogatják továbbá, hogy helyi és megyei önkormányzatok bazsarózsakerteket, parkokat ültessenek és bazsarózsákkal díszítsék a települést. A művészeti szövetségek a bazsarózsát bemutató kiállításokat szervezhetnek, míg a Román Posta várhatóan a virággal díszített bélyegeket és borítékokat ad ki.

Rózsaszín bazsarózsa – Fotó: Masanori Inagaki / AFP
Rózsaszín bazsarózsa – Fotó: Masanori Inagaki / AFP

A bazsarózsa Románia nemzeti virágaként való elismerése hosszú folyamat volt. A bukaresti agrártudományi egyetem még 2013-ban tett erre vonatkozó javaslatot, de a törvényhozók sokáig nem mutattak érdeklődést a téma iránt. Idén májusban az Európa FM-nek nyilatkozva Florin Toma, az egyik javaslattevő elmondta, hogy 9 évnyi próbálkozás után a kezdeményezésük végre felkeltette a hatóságok érdeklődését. Akkor azt mondta, már csak arra van szükség, hogy a törvényhozók megvitassák a javaslatot, majd megszavazzák. Végül kedden ez meg is történt. Romániának eddig nem volt hivatalos nemzeti virága.

Az Europa FM összefoglalója szerint természetes élőhelyén összesen 5 őshonos bazsarózsafaj található az országban, ezeken kívül pedig számos fajt termesztenek. Ugyan a népnyelv ismer román bazsarózsát is, de a kutató korábban azt nyilatkozta, hogy nem csak azt szeretnék az ország virágjelképének, hanem általánosabban az összes bazsarózsafajt és összes fajtát, ami az országban megtalálható.

A Digi24 még 2015-ben cikkezett a témában, akkor Florin Toma a bazsarózsa román folklórban elfoglalt helyével indokolta, hogy ez lehetne az ország virága. Még egy Facebook oldalt is indítottak, hogy a virág mellett kampányoljanak.

Hangsúlyozta, hogy számos népművészeti munkán jelenik meg motívumként. Például a román népi női ingre, a ie-re varrt virágmotívumok valójában bazsarózsák, de számos lakástextiliára is használták. A népi kultúrában a virág gyakran a vágyakozás, a testi szépség és a szerelem megtestesítője. A román falvakban május közepén gyakran meg is ünnepelték a virágot, ahol az emberek a természet, a fiatal lányok és fiúk lelki és testi szépsége előtt tisztelegtek. De megjelenik Mihai Eminescu, George Coșbuc, Vasile Alecsandri és I L. Caragiale műveiben is.