Csíkszeredában már mínusz 2,5 Celsius-fokot mértek vasárnap reggel

2022. szeptember 25. – 13:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Beköszöntöttek az idei ősz első mínuszai Csíkszeredába, ahol vasárnap reggel mínusz 2,5 Celsius-fokig süllyedt a hőmérők higanyszála. A meteorológusok szerint országos szinten ez volt a legalacsonyabb hőmérséklet vasárnapra virradólag.

A nagyszebeni regionális meteorológiai központ munkatársa, Adela Mitrea az Agerpresnek elmondta, reggel 6 óra 50 perckor regisztrálták a mínusz 2,5 fokot Csíkszeredában, és dér is keletkezett. Fagypont alatti hőmérsékleti értékeket mértek Gyergyóalfaluban és a Bucsin-tetőn levő meteorológiai állomáson, egyaránt mínusz 0,4 Celsius-fokot.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

Az elmúlt napokban is mértek már mínusz 0,2 fokot Gyergyóalfaluban és a Bucsin-tetőn. Adela Mitrea szerint a felhőtlen, csillagos ég és az északról érkező hideg légáramlat nyomán csökkent le ilyen mértékben a hőmérséklet.

Az előrejelzés szerint azonban a hétfőre virradó éjszakán már fagypont fölött lesznek a minimumok. A hosszú teleiről híres Hargita megyében nem ritkák a mínuszok szeptemberben.

A megyeközpont lakosságának egy része már több mint egy hete elkezdett fűteni, és a csíkszeredai távhőszolgáltató vállalat is elindította már a fűtést a város nagy részében. Csíkszeredában erre a napra nem ez a hőmérsékleti rekord: 1992. szeptember 25-én mínusz 4,8 Celsius-fok volt.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!