Csíkszeredában már mínusz 2,5 Celsius-fokot mértek vasárnap reggel

2022. szeptember 25. – 13:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Beköszöntöttek az idei ősz első mínuszai Csíkszeredába, ahol vasárnap reggel mínusz 2,5 Celsius-fokig süllyedt a hőmérők higanyszála. A meteorológusok szerint országos szinten ez volt a legalacsonyabb hőmérséklet vasárnapra virradólag.

A nagyszebeni regionális meteorológiai központ munkatársa, Adela Mitrea az Agerpresnek elmondta, reggel 6 óra 50 perckor regisztrálták a mínusz 2,5 fokot Csíkszeredában, és dér is keletkezett. Fagypont alatti hőmérsékleti értékeket mértek Gyergyóalfaluban és a Bucsin-tetőn levő meteorológiai állomáson, egyaránt mínusz 0,4 Celsius-fokot.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

Az elmúlt napokban is mértek már mínusz 0,2 fokot Gyergyóalfaluban és a Bucsin-tetőn. Adela Mitrea szerint a felhőtlen, csillagos ég és az északról érkező hideg légáramlat nyomán csökkent le ilyen mértékben a hőmérséklet.

Az előrejelzés szerint azonban a hétfőre virradó éjszakán már fagypont fölött lesznek a minimumok. A hosszú teleiről híres Hargita megyében nem ritkák a mínuszok szeptemberben.

A megyeközpont lakosságának egy része már több mint egy hete elkezdett fűteni, és a csíkszeredai távhőszolgáltató vállalat is elindította már a fűtést a város nagy részében. Csíkszeredában erre a napra nem ez a hőmérsékleti rekord: 1992. szeptember 25-én mínusz 4,8 Celsius-fok volt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!