Havazott a hegyekben, szélvihar okozott gondot az ország déli részén

2022. szeptember 18. – 17:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több helyütt havazott vasárnap a magas hegyekben, az ország déli részén pedig fákat döntött ki a szélvihar, a kikötőket lezárták, tájékoztat az MTI. A craiovai regionális közút-karbantartó vállalat vasárnap arra figyelmeztette a járművezetőket, hogy a – Páring-hegységen több mint 2000 méteres magasságban átvezető – DN67C Transalpina főúton havazik, illetve havaseső esik, ezért téligumik és hóláncok nélkül ne induljanak útnak, vagy ha már ott vannak, várják meg a hókotró járműveket és a nyomukban haladva ereszkedjenek le a hegyről.

A Bihari-hegységben az 1800 méteres Vigyázó-csúcson működő meteorológiai állomás ügyeletese töltött fel a Meteoplus Facebook-oldalra videófelvételt a behavazott tájról, hozzátéve, hogy a szeles időben az érzékelt hőmérséklet mínusz öt foknak felel meg.

Bukarestben vasárnap több mint húsz olyan helyszínre riasztották a tűzoltókat, ahol fákat döntött ki, villanyvezetékeket szakított le, vagy tetőszerkezeteket tépett le az erős szél.

A Călărași megyei Oltenițán a DN31-es főúton egy mozgásban lévő autóra esett egy a szél által kidöntött fa: a jármű vezetője könnyebb horzsolásokkal megúszta a balesetet. Giurgiu megyében a fővárost a legforgalmasabb román-bolgár közúti határátkelővel összekötő DN5-ös főúton vasárnap szintén egy kidőlt fa miatt zárták le a fél útpályát. A közlekedési rendőrség tájékoztatása szerint vasárnap délelőtt leállították a manőverezést valamennyi tengeri és folyami kikötőben az erős szél miatt.

Az ország területének nagy részén – a Bánság és Partium kivételével – vasárnap estig elsőfokú (sárga) meteorológiai figyelmeztetés van érvényben az óránként 75 kilométeres sebességet is elérő széllökések miatt. A Székelyföld hegyvidéki részeire és a Keleti-Kárpátok más térségeire narancssárga riasztást adtak ki: itt óránként 90-100 kilométeres sebességű széllökések várhatók.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!