Havazott a hegyekben, szélvihar okozott gondot az ország déli részén

2022. szeptember 18. – 16:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több helyütt havazott vasárnap a magas hegyekben, az ország déli részén pedig fákat döntött ki a szélvihar, a kikötőket lezárták, tájékoztat az MTI. A craiovai regionális közút-karbantartó vállalat vasárnap arra figyelmeztette a járművezetőket, hogy a – Páring-hegységen több mint 2000 méteres magasságban átvezető – DN67C Transalpina főúton havazik, illetve havaseső esik, ezért téligumik és hóláncok nélkül ne induljanak útnak, vagy ha már ott vannak, várják meg a hókotró járműveket és a nyomukban haladva ereszkedjenek le a hegyről.

A Bihari-hegységben az 1800 méteres Vigyázó-csúcson működő meteorológiai állomás ügyeletese töltött fel a Meteoplus Facebook-oldalra videófelvételt a behavazott tájról, hozzátéve, hogy a szeles időben az érzékelt hőmérséklet mínusz öt foknak felel meg.

Bukarestben vasárnap több mint húsz olyan helyszínre riasztották a tűzoltókat, ahol fákat döntött ki, villanyvezetékeket szakított le, vagy tetőszerkezeteket tépett le az erős szél.

A Călărași megyei Oltenițán a DN31-es főúton egy mozgásban lévő autóra esett egy a szél által kidöntött fa: a jármű vezetője könnyebb horzsolásokkal megúszta a balesetet. Giurgiu megyében a fővárost a legforgalmasabb román-bolgár közúti határátkelővel összekötő DN5-ös főúton vasárnap szintén egy kidőlt fa miatt zárták le a fél útpályát. A közlekedési rendőrség tájékoztatása szerint vasárnap délelőtt leállították a manőverezést valamennyi tengeri és folyami kikötőben az erős szél miatt.

Az ország területének nagy részén – a Bánság és Partium kivételével – vasárnap estig elsőfokú (sárga) meteorológiai figyelmeztetés van érvényben az óránként 75 kilométeres sebességet is elérő széllökések miatt. A Székelyföld hegyvidéki részeire és a Keleti-Kárpátok más térségeire narancssárga riasztást adtak ki: itt óránként 90-100 kilométeres sebességű széllökések várhatók.