Működőképes, II. világháborús bombákat találtak Biharban a szennyvízhálózat ásása közben

2022. szeptember 7. – 19:50

frissítve

Működőképes, II. világháborús bombákat találtak Biharban a szennyvízhálózat ásása közben
Pirotechnikai szakértők hatástalanítják a működőképes bombákat – Fotó: ISU Bihor

Másolás

Vágólapra másolva

A II. világháborúból megmaradt, működőképes lövedékeket találtak kedden Biharban, egy helyi lakos birtokán, aki a szennyvízhálózathoz szükséges árkok kiásása során talált rá a 76 és 152 milliméter kaliberű bombákra – közölte az Agerpres.

Az illető azonnal hívta a 112-es segélyhívószámot, a helyszínre érkező pirotechnikai szakemberek és a megyei katonai tűzoltóság két napon keresztül térképezte fel a helyszínt és hatástalanította mind a 46 lőszert.

Tekintettel, hogy a megtalált lőszerek robbanásveszélyesek voltak, a közeli lakosokat evakuálták és csak azután engedték őket vissza, miután biztosították a helyszínt – áll a Körösvidéki Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) közleményében. Ugyanitt írják, hogy a lőszereket biztonságos körülmények között elszállították és irányított robbantással semmisítették meg.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!