Az egyetemisták számára Kolozsvár és Temesvár is vonzóbb Bukarestnél egy friss rangsorolás szerint

2022. augusztus 17. – 12:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kolozsvár és Temesvár is lehagyta Bukarestet abban a rangsorolásban, amely a világ egyetemi központjait osztályozza – írta meg az Edupedu.

A QS Best Student Cities 2023 nevű, nyáron közzétett ranglistáján a romániai egyetemi városok közül még Iași van feltüntetve, a korábbi tanévre vonatkozó rangsorban nem vették figyelembe a romániai központokat.

A diákok számára legvonzóbb lehetőségeket nyújtó kritériumok alapján összeállított lista élén London, München és Szöül végzett, a romániai központok legjobbjának Kolozsvár számít, de a 140 várost számláló listán így is csak a 122. helyt érte el. Temesvár a 131., Bukarest a 132., míg Iași a 137. helyezett.

A QS Best Student Cities 2023 azokat a 250 000-nél nagyobb népességű városokat veszi figyelembe, ahol legalább két olyan egyetem található, amely szerepel a QS World University Rankings listáján.

A sorrendet több kritérium szerint alakítják ki, ezek többek között: az egyetemek helyezése a QS-rangsorban, a hallgatók aránya a város lakosságához mérten, a külföldi hallgatók jelenléte, de külön számításba veszik a környezetszennyezési, a biztonsági és költségi mutatókat, illetve a város foglalkoztatási rátáját is. Fontos szempont még, hogy mennyi hallgató marad a városban tanulmányaik befejezése után.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!