Erdély-szerte piros- és narancssárga viharriasztás van érvényben

2022. július 30. – 13:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Első-, másod- és harmadfokú riasztást adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország több megyéjére. A bejelentést szerint:

  • Harmadfokú, piros riasztás van érvényben fokozott légköri instabilitás és erős szél miatt Krassó-Szörény, Temes, Arad és Bihar megyékben. Ezekben a megyékben szombaton 15 és 20 óra között heves széllökések várhatók, melyek sebessége meghaladhatja a 90-100 kilométert óránként. Helyenként jégesőre és felhőszakadásokra is számítani lehet. A leeső csapadék mennyisége meghaladhatja az 50 litert négyzetméterenként.
  • Másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben az ország 25 megyéjében, szintén fokozott légköri instabilitás miatt. Ezekben a megyékben szombat déltől vasárnap délelőtt 10 óráig az ország nyugati, északnyugati, középső és délnyugati részében, valamint a hegyvidéken időszakosan fokozódik a légköri instabilitás. A megerősődő széllökések sebessége meghaladhatja a 70-90 kilométert óránként, zivatarokra, gyakori villámlásokra kell számítani, elszórtan jégeső is előfordulhat. A leeső csapadék mennyisége helyenként meghaladhatja a 40-60 litert négyzetméterenként. A következő megyék állnak részben vagy teljes egészében riasztás alatt: Szatmár, Máramaros, Szilágy, Beszterce-Naszód, Kolozs, Maros, Hargita, Fehér, Szeben, Brassó, Kovászna, Hunyad, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Dolj, Olt, Suceava, Bákó, Neamţ, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău és Vrancea.
Négy megyére piros, 25 megyére narancssárga riasztás van érvényben – Forrás: meteoromania.ro
Négy megyére piros, 25 megyére narancssárga riasztás van érvényben – Forrás: meteoromania.ro
  • A meteorológiai szolgálat egy elsőfokú (sárga) riasztást is kiadott, amely szombat déltől vasárnap este 10 óráig érvényes a fővárosban, illetve Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galac, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Călăraşi, Ialomiţa, Vrancea, Bákó, Neamţ és Suceava megyében. Felhőszakadásokra, villámlásokra, heves széllökésekre kell számítani, helyenként jégeső és szélvihar is várható. A leeső csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-30, elszigetelten a 40 litert négyzetméterenként.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!