Még lehet fokozni: az átlagosnál forróbb és szárazabb augusztusra számíthatunk a meteorológusok szerint

2022. július 29. – 14:49

frissítve

Még lehet fokozni: az átlagosnál forróbb és szárazabb augusztusra számíthatunk a meteorológusok szerint
Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt két évtized átlagához képest forróbb és szárazabb augusztusra számíthatunk, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat havi előrejelzéséből.

A heti bontásban készült előrevetítéséből az derül ki, hogy a levegő hőmérséklete augusztus első két hetében jellemzően még „csak” az ország nyugati és déli területein lesz magasabb az ilyenkor megszokott átlagnál, a hónap második felében viszont már egész Romániában általános lesz az elmúlt évek átlagánál melegebb időjárás. Augusztus 15-22. között az ország délnyugati részén akár 1,5-2 Celsius fokkal is magasabb lehet a hőmérséklet az olyankor megszokott átlagnál.

Csapadék szempontjából a jövő hét lesz a legszárazabb, az ország nyugati felében az erre az időszakra jellemző csapadékmennyiségnek csupán felére/harmadára lehet számítani. Ez elmúlt években átlagosan 15-20 milliméternyi csapadék hullott az augusztus 1-8. közötti időszakban, idén ennél 10 milliméterrel is kevesebb eső eshet. A hónap hátralévő részében is a sokéves átlagnál jellemzően valamivel kevesebb esőre számíthatunk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!