Bizonytalan, hogy mikor nyitják meg újra a parajdi sóbányát

2022. július 29. – 20:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A parajdi sóbánya mindaddig zárva marad, amíg nem sikerül biztonságossá tenni a bejárati alagutat, olvasható a létesítmény pénteki tájékoztatásában.

A bányát július 23-án, szombaton kellett kiüríteni, miután jelentős víz- és iszapszivárgást észleltek azon a szakaszon, ahol az autóbuszok szállítják a turistákat. Mintegy ezer személyt menekítettek ki a bányából. Először csak arról volt szó, hogy a hétvégére zárják le a bányát, majd arról tájékoztatták a közönségüket, július 27-ig, szerdáig lesz zárva a bánya, amit később július 31-re módosítottak. A pénteki tájékoztatás nyomán már bizonytalanná vált ez a dátum is.

Csütörtökön Sebestyén József, a sóbánya műszaki igazgatója arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy szakértői csoportot várnak a bányába, akik speciális eljárással megpróbálják leállítani a szivárgást. 'Próbálunk megoldást találni a helyzetre, de ez meghalad minket, speciális szakértőcsoportra van szükség' – nyilatkozta Sebestyén.

Azt is elmondta, hogy a bejárati csarnokba meglehetősen nagy hozammal folyik be a víz, de nem áll fenn a veszély, hogy a kezelőközpontba vagy a termelési részlegre is beszivárogjon. A vizet kontrolláltan vezetik el, de a helyzet még nem engedi meg a látogatók fogadását. 'A turisták és az alkalmazottak biztonsága sokkal fontosabb' – sommázta akkor a műszaki igazgató.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!