Több túraösvényt is lezárnak ideiglenesen a medvék miatt Kovászna megyében

2022. július 27. – 09:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Kovászna megyei hegyimentő-szolgálat a medvék fokozott jelenléte miatt ideiglenesen lezárt három túraösvényt Bálványos környékén, írja az Agerpres.

Leonid Moscviciov, a hegyimentő-szolgálat vezetője kedden arról számolt be, hogy a medvék nagy száma miatt Bálványos környékén több túraösvényt (a kék ponttal jelzett, Buffogó fürdőhöz vivőt, a piros ponttal jelzett, Mária fürdőhöz vezetőt és a piros háromszöggel jelölt, az Apor lányok feredőjéhez vezetőt) is kénytelenek voltak lezárni, és ezeken a nagyvadakra figyelmeztető táblákat kihelyezni.

Hozzátette, a közeljövőben valószínűleg más túraösvények esetében is hasonlóan kell eljárniuk, többek között Sugásfürdő környékén.

Moscviciov felszólította a lakosságot, ne etessék a medvéket, mert komoly veszélynek teszik ki magukat, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvény értelmében a nagyvadak etetése a természetvédelmi területeken tilos, és a tilalom megszegése bírsággal jár.

Ráduly István Kovászna megyei prefektus arról tájékoztatott, hogy az év eleje óta június 30-áig 181 medvetámadást jegyeztek a megyében haszonállatok ellen. A nagyvadak 25 szarvasmarhát, 146 juhot, két kecskét, 7 sertést, egy nyulat és 325 szárnyast pusztítottak el vagy sebesítettek meg, és 31 méhkaptárt dúltak fel. Közel fél hektárnyi terményben is károkat okoztak. Az első félévben a gazdák 88 kártérítési iratcsomót nyújtottak be összesen több mint 270 ezer lej értékben. Két esetben a nagyvad emberre támadt, de szerencsére az illetők túlélték a támadást – mondta a prefektus.

Ráduly megemlítette még, hogy a Kovászna megyében élő medvék pontos száma nem ismert, de becslések szerint körülbelül 2000 nagyvad él itt.

Idén 13 engedélyt kértek veszélyes medvék kilövésére Kovászna megyében, és 10-et hajtottak végre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!