Több túraösvényt is lezárnak ideiglenesen a medvék miatt Kovászna megyében

2022. július 27. – 09:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Kovászna megyei hegyimentő-szolgálat a medvék fokozott jelenléte miatt ideiglenesen lezárt három túraösvényt Bálványos környékén, írja az Agerpres.

Leonid Moscviciov, a hegyimentő-szolgálat vezetője kedden arról számolt be, hogy a medvék nagy száma miatt Bálványos környékén több túraösvényt (a kék ponttal jelzett, Buffogó fürdőhöz vivőt, a piros ponttal jelzett, Mária fürdőhöz vezetőt és a piros háromszöggel jelölt, az Apor lányok feredőjéhez vezetőt) is kénytelenek voltak lezárni, és ezeken a nagyvadakra figyelmeztető táblákat kihelyezni.

Hozzátette, a közeljövőben valószínűleg más túraösvények esetében is hasonlóan kell eljárniuk, többek között Sugásfürdő környékén.

Moscviciov felszólította a lakosságot, ne etessék a medvéket, mert komoly veszélynek teszik ki magukat, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvény értelmében a nagyvadak etetése a természetvédelmi területeken tilos, és a tilalom megszegése bírsággal jár.

Ráduly István Kovászna megyei prefektus arról tájékoztatott, hogy az év eleje óta június 30-áig 181 medvetámadást jegyeztek a megyében haszonállatok ellen. A nagyvadak 25 szarvasmarhát, 146 juhot, két kecskét, 7 sertést, egy nyulat és 325 szárnyast pusztítottak el vagy sebesítettek meg, és 31 méhkaptárt dúltak fel. Közel fél hektárnyi terményben is károkat okoztak. Az első félévben a gazdák 88 kártérítési iratcsomót nyújtottak be összesen több mint 270 ezer lej értékben. Két esetben a nagyvad emberre támadt, de szerencsére az illetők túlélték a támadást – mondta a prefektus.

Ráduly megemlítette még, hogy a Kovászna megyében élő medvék pontos száma nem ismert, de becslések szerint körülbelül 2000 nagyvad él itt.

Idén 13 engedélyt kértek veszélyes medvék kilövésére Kovászna megyében, és 10-et hajtottak végre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!