A belügy szerint négy csendőr megakadályozta, hogy tragédia történjen a parajdi sóbányában

2022. július 24. – 12:33

Másolás

Vágólapra másolva

Négy csendőrnek sikerült megakadályoznia azt, hogy „valóságos tragédia” következzen be a parajdi sóbányában – számolt be szombat este a Facebook-oldalán a tárnákban tartózkodó turisták aznapi evakuálásáról a belügyminisztérium.

Mint korábban írtuk, a sóbányát egy iszapszivárgás miatt ki kellett kiüríteni, és erről a vállalat egyik alkalmazottja értesítette a csendőrséget is. „Problémáink vannak a mélyben. Az egyik forrás vize bezúdult a csarnokokba. Most több mint 1000 ember tartózkodik odalent. Mi csoportokban a felszínre szállítjuk őket, de pánikba estek, és biztos baj lesz, ha nem segít valaki megszervezni az evakuálásukat” – mondta a vállalat alkalmazottja a csendőrség diszpécserének a belügyminisztérium bejegyzése szerint.

A segélyhívásra válaszolva négy csendőr ment le néhány perc múlva a sóbányába, ahol azt tapasztalták, hogy a turisták valóban bepánikoltak. Még egy faajtót is betörtek abban a reményben, hogy így hamarabb a felszínre jutnak. A csendőrök nyugalomra intették az embereket, arról biztosították őket, hogy nincs okuk pánikra, mindannyian épségben kijutnak a bányából. Közölték velük, hogy csoportokban viszik ki őket az autóbuszok, előbb az időseket, majd a nőket és a gyerekeket, végül pedig a férfiakat.

A feszült várakozás közben egy nő elájult, vélhetően pánikrohama volt. Őt elsőként juttatták ki a bányavállalat egyik mérnökének autójával a felszínen lévő mentőautóhoz. A turisták evakuálása végül incidensek nélkül, harminc perc alatt lezajlott. Utolsóként a bányát a négy csendőr hagyta el, akiknek a helytállását a belügyminisztérium nem győzte dicsérni a Facebook-bejegyzésben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!