Több mint 500 kiskorút fordítottak vissza a határtól a vakáció kezdete óta

2022. július 3. – 12:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nyári szünidő kezdetétől eltelt időszakban több mint 500 kiskorút fordítottak vissza a határtól a Román Határrendészet munkatársai, mert a szüleik, illetve a felnőtt kísérőik nem mutatták fel a gyerekek külföldi utazásához szükséges iratokat – figyelmeztetett vasárnap az intézmény.

A közlemény emlékeztetett arra, hogy a kiskorúak csak érvényes útlevéllel vagy (a 14 évesnél idősebbek esetében) személyazonossági igazolvánnyal, és kizárólag felnőtt kísérővel, illetve szüleik beleegyezésével hagyhatják el Románia területét.

Ha a gyermek az apjával és az anyjával együtt utazik, a határátlépéshez értelemszerűen nincs szükség a szülői beleegyezésre. Ám ha csak egyikük kíséri el az útra, akkor a határnál fel kell mutatni a másik szülő írásos beleegyezését, ha pedig a másik szülő már nem él, akkor a halotti bizonyítványát. Ez a szabály érvényes elvált szülők esetében is, ha együtt gyakorolják a szülői jogokat.

Ha a gyermek nem a szüleivel, hanem egy másik felnőttel utazik, utóbbinak a határon fel kell mutatnia a szülők vagy a szülői jogot gyakorló személy írásos beleegyezését, illetve egy erkölcsi bizonyítványt is.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!