Több mint 500 kiskorút fordítottak vissza a határtól a vakáció kezdete óta

2022. július 3. – 12:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nyári szünidő kezdetétől eltelt időszakban több mint 500 kiskorút fordítottak vissza a határtól a Román Határrendészet munkatársai, mert a szüleik, illetve a felnőtt kísérőik nem mutatták fel a gyerekek külföldi utazásához szükséges iratokat – figyelmeztetett vasárnap az intézmény.

A közlemény emlékeztetett arra, hogy a kiskorúak csak érvényes útlevéllel vagy (a 14 évesnél idősebbek esetében) személyazonossági igazolvánnyal, és kizárólag felnőtt kísérővel, illetve szüleik beleegyezésével hagyhatják el Románia területét.

Ha a gyermek az apjával és az anyjával együtt utazik, a határátlépéshez értelemszerűen nincs szükség a szülői beleegyezésre. Ám ha csak egyikük kíséri el az útra, akkor a határnál fel kell mutatni a másik szülő írásos beleegyezését, ha pedig a másik szülő már nem él, akkor a halotti bizonyítványát. Ez a szabály érvényes elvált szülők esetében is, ha együtt gyakorolják a szülői jogokat.

Ha a gyermek nem a szüleivel, hanem egy másik felnőttel utazik, utóbbinak a határon fel kell mutatnia a szülők vagy a szülői jogot gyakorló személy írásos beleegyezését, illetve egy erkölcsi bizonyítványt is.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!