Romániának három olimpiai úszóközpontja van, azok közül is csak egy működik

2022. június 23. – 21:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában mindössze három olyan olimpiai úszóközpont létezik, amely minden olimpiai követelménynek megfelel, ezek közül jelenleg egy működik, a bukaresti Dinamo klub akkreditált olimpiai úszóközpontja. A másik kettő: a marosvásárhelyi és otopeni komplexum különböző bürokratikus okok miatt még mindig zárva van – írja a Szabad Európa Rádió.

A marosvásárhelyi uszodát tavaly Kelemen Hunor RMDSZ-elnök jelenlétében, ünnepélyes keretek között adták át. Az akkori sajtóhírekben már olvashattuk, hogy a sportminisztériumhoz tartozó komplexum működésére nem volt meg a szükséges finanszírozási keret, az erre vonatkozó határozatot azóta várják.

A beruházás megépítésére egyébként már több mint tíz éve megvolt a kormányhatározat, de az építkezés 2019-ben kezdődhetett el. A nagy késlekedés miatt az eredeti, 25 millió lejes költségtervezethez képest a végső beruházás értéke meghaladta az 50 millió lejt.

A legutóbbi fejlemény, hogy a működtető Maros Sportklub elnöke szerint az uszoda indításához szükséges személyzet alkalmazására már megkapták az engedélyt a minisztériumtól, jelenleg zajlik a versenyvizsgáztatás. Amint a minisztérium jóváhagyja a finanszírozási keretet és meglesznek az utolsó simítások (például a bejárati forgókapuk felszerelése vagy az elsősegélynyújtó és doppingtesztelő pontok kialakítása) akkor megnyílik az olimpiai uszoda.

A Szabad Európa Rádió összesítésében azt írják, hogy az otopeni úszókomplexum megnyitásának késleltető okai szinte teljes mértékben megegyeznek a marosvásárhelyi történettel. Mindenesetre, az otopeni központot remélhetőleg hamarosan megnyitják, hiszen az ad otthont a július 5-10. közé szervezett ifjúsági Európa-bajnokságnak.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!