Romániának három olimpiai úszóközpontja van, azok közül is csak egy működik

2022. június 23. – 20:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában mindössze három olyan olimpiai úszóközpont létezik, amely minden olimpiai követelménynek megfelel, ezek közül jelenleg egy működik, a bukaresti Dinamo klub akkreditált olimpiai úszóközpontja. A másik kettő: a marosvásárhelyi és otopeni komplexum különböző bürokratikus okok miatt még mindig zárva van – írja a Szabad Európa Rádió.

A marosvásárhelyi uszodát tavaly Kelemen Hunor RMDSZ-elnök jelenlétében, ünnepélyes keretek között adták át. Az akkori sajtóhírekben már olvashattuk, hogy a sportminisztériumhoz tartozó komplexum működésére nem volt meg a szükséges finanszírozási keret, az erre vonatkozó határozatot azóta várják.

A beruházás megépítésére egyébként már több mint tíz éve megvolt a kormányhatározat, de az építkezés 2019-ben kezdődhetett el. A nagy késlekedés miatt az eredeti, 25 millió lejes költségtervezethez képest a végső beruházás értéke meghaladta az 50 millió lejt.

A legutóbbi fejlemény, hogy a működtető Maros Sportklub elnöke szerint az uszoda indításához szükséges személyzet alkalmazására már megkapták az engedélyt a minisztériumtól, jelenleg zajlik a versenyvizsgáztatás. Amint a minisztérium jóváhagyja a finanszírozási keretet és meglesznek az utolsó simítások (például a bejárati forgókapuk felszerelése vagy az elsősegélynyújtó és doppingtesztelő pontok kialakítása) akkor megnyílik az olimpiai uszoda.

A Szabad Európa Rádió összesítésében azt írják, hogy az otopeni úszókomplexum megnyitásának késleltető okai szinte teljes mértékben megegyeznek a marosvásárhelyi történettel. Mindenesetre, az otopeni központot remélhetőleg hamarosan megnyitják, hiszen az ad otthont a július 5-10. közé szervezett ifjúsági Európa-bajnokságnak.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!