Felmérés a vízspórlásról: tízből hat romániai a zuhanyzást választja a fürdés helyett

2022. június 21. – 12:34

Felmérés a vízspórlásról: tízből hat romániai a zuhanyzást választja a fürdés helyett
Fotó: Pixabay

Másolás

Vágólapra másolva

Tízből hat romániai lakos tervezi csökkenteni a vízfogyasztást azzal, hogy a kádban való hosszas fürdés helyett a zuhanyzást választja – derül ki egy felmérés kedden közzétett eredményeiből.

A Reveal Marketing Research piackutató cég közvélemény-kutatása szerint a vízzel takarékoskodni szándékozók 66 százaléka nő, 74 százaléka pedig 55 évnél idősebb személy.

A megkérdezettek a vízfogyasztás csökkentése érdekében rendszeresen ellenőrzik a fürdőszobai és a konyhai csapokat (59 százalék), fürdés helyett a zuhanyozást választják (58 százalék) és a mosakodás fázisai között elzárják a csapot (57 százalék).

A romániaiak több mint fele (52 százaléka) az elmúlt három hónapban ellenőrizte a vízcsapokat lakásában, hogy megbizonyosodjon arról, nincs vízszivárgás, ami megemelné a számlákat, vagy rosszabb esetben kárt okozna a lakásban.

A megkérdezettek 52 százaléka a mosogatáskor, 46 százaléka a mosáskor szándékszik spórolni a vízzel. Csupán tízből három romániai gondolja úgy, hogy a személyes higiéniája rovására kellene takarékoskodnia a vízzel – idézte a felmérés adatait az Agerpres.

A válaszadók 85 százaléka szerint a csaptelepek és vízcsövek időszakos ellenőrzése és javítása hatékony módszer a vízfogyasztás csökkentésére. Ugyanakkor 74 százalék nagyon hasznosnak tartja a vízfogyasztást csökkentő berendezések használatát is, ennek ellenére csupán 12 százalékuk szerelt fel eddig lakásában ilyen berendezéseket. A válaszadók 40 százaléka azonban szeretne ilyen módon takarékoskodni a jövőben.

A Reveal Marketing Research online felmérése május 23-a és 26-a között készült 1058 felnőtt személy megkérdezésével.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!