Az UNESCO világörökségi listájára terjesztenék a tordai sóbányát

2022. június 6. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

„Elindítottuk az eljárást, hogy a tordai sóbánya felkerülhessen az UNESCO világörökségi listára” – jelentette be a Facebook-oldalán Cristian Matei, Torda polgármestere.

Az elöljáró bejegyzése szerint a sóbánya egy jelentősebb átalakításon esik át, amellett, hogy modernizálják a bánya bejárata melletti teret, új automatizációs rendszert alakítanak ki, mellyel korszerűsítenék a turisztikai szolgáltatásokat. Emellett egy nagyobb marketinges stratégia részeként a sóbányát legalább 110 nemzetközi reptéren is népszerűsíteni fogják.

„Büszkék vagyunk a sóbányánkra, ezért népszerűsítjük ezt az egyedülálló turisztikai látványosságot a helyi, országos és nemzetközi szinten egyaránt” – áll a polgármester bejegyzésében.

A világörökségi helyszínek olyan kulturális vagy természeti szempontból egyedinek számító értékek, melyek különleges védelmet élveznek. Romániából eddig kilenc helyszín került fel a világörökségi listára, tizenhat helyszín a javaslati listán várakozik a felvételre.

Az eddig listán szereplő látványosságok között szerepel:

  • a Duna-delta;
  • Erdély erődtemplomos falvai: Berethalom, Kelnek, Nagybaromlak, Prázsmár, Szászfehéregyháza, Szászkézd, Székelyderzs; a horezui kolostor;
  • az észak-moldvai kolostorok Arbore, Humor, Moldovița, Pătrăuţi, Probota, Szucsáva, Voroneţ, Sucevița településeken;
  • dák erődítmények a Szászvárosi-hegységben;
  • Segesvár történelmi központja;
  • Máramaros fatemplomai Barcánfalva, Budfalva, Desze, Jód, Nyárfás, Sajómező, Rogoz, Dióshalom településeken;
  • a Kárpátok ősbükkösei;
  • a legutóbb pedig a Verespatak bányászati kultúrtáj is felkerült.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!