Engedélyezte a Skót Egyház az azonos neműek házasságát

2022. május 25. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

A protestáns Skót Egyház vezetősége úgy döntött, hogy engedélyezi az azonos neműek házasságát – számolt be a BBC. Skócia legnagyobb vallási közösségében mostantól a lelkészek is összeadhatják a meleg párokat.

Több éves megelőző vita és kampány után az egyház közgyűlése 274 szavazattal fogadta el a döntést, 136-an szavaztak ellene. A lelkészek ezentúl önkéntes alapon összeadhatják a meleg párokat, viszont nem kötelezhetők erre. A döntés hírére több lelkész is bejelentette, hogy nagyon szívesen összeadna azonos nemű párokat.

Ezt követően módosítják az egyház liturgiáját is annak érdekében, hogy a házasulandó felekre ezentúl ne csak férjként és feleségként hivatkozhassanak.

Ezzel a döntéssel a Skót Egyház Nagy-Britannia legnagyobb olyan vallási közössége lesz, amely lehetővé teszi az azonos neműek házasságkötését. Az egyház képviselői arról beszéltek, hogy azért volt szükség erre a lépésre, mert a tilalom már kezdte elidegeníteni az egyháztól híveket.

„Évek óta hosszú, imádságos és mélyreható vita folyt erről a témáról az egyház minden szintjén, hogy egy olyan megoldást találjanak, amely tiszteletben tartja a sokféleséget és értékeli mindenki hitét” – nyilatkozta egy egyházi elöljáró a döntésről.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!