Marosvásárhely fent van a triatlon térképen: júniusban ismét rangos versenyt szerveznek

2022. május 17. – 17:47

Marosvásárhely fent van a triatlon térképen: júniusban ismét rangos versenyt szerveznek
Fotó: Transylvania Triathlon Festival

Másolás

Vágólapra másolva

Június 5-12. között ismét rangos, nemzetközi triatlon eseménynek ad otthont Marosvásárhely.

„Ez nemcsak egy sportrendezvénye a városnak, hanem a turisztikai népszerűsítése is. Pontos számításokat ugyan nem végeztünk, de sokat jelent a rendvény a város gazdasága szempontjából is, idén is több mint 1000 résztvevőre számítunk” – mondta el a Transtelexnek Klosz Viktor, a Román Triatlon Szövetség alelnöke, a triatlon sportágaiból szervezett Multisport Világbajnokság főszervezője.

A Master Ski and Bike Club, a Román Triatlon Szövetség és a Nemzetközi Triatlon szövetség közös szervezésében összesen négy versenyszámban szerveznek világbajnokságot. Június 6-án a Somostetőn terepduatlon világbajnoki futamot tartanak (terepfutás, hegyikerékpár és terepfutás), június 8-án a Víkend-telepen és Somostetőn szervezik meg a tereptriatlon vébét (úszás, hegyikerékpár és terepfutás). Június 10-én lesz a standard duatlon világbajnokság a nagycsergedi Transilvania Motor Ring pályáján, míg június 12-én Marosvásárhely főterén sprint duatlon világbajnokságot tartanak.

Az elit kategória mellett korosztályos futamok is lesznek a versenyszámokban. A résztvevőknek ugyanis mintegy 10-15 százaléka élvonalba tartozó profi versenyző, a többiek félprofi, korcsoportos versenyzők. A profik összdíjazása 120 ezer dollár.

Marosvásárhelyen hosszú története van a triatlon versenyeknek. Klosz elmondása szerint a 2019-ben elhunyt öccse, Klosz Péter a román szövetség elnökeként alakított ki jó kapcsolatokat az európai és nemzetközi szövetséggel, így évről-évre egyre rangosabb rendezvényeket szervezhetett a város. Volt már Balkán bajnokság és Európa kupa is.

Fotó: Transylvania Triathlon Festival / Bereczky Sándor
Fotó: Transylvania Triathlon Festival / Bereczky Sándor

„A térképen már fent vagyunk: 2019-ben is volt egy nagy európai eseményünk, akkor igazán nagy számban jöttek külföldről. Pedig sokan még azt sem tudták, hogy hol található Románia a térképen, nemhogy Marosvásárhely. Számos nagy-britanniai versenyző jött el, ahol nagyon népszerű sportág a triatlon. Idén is legalább 300 brit résztvevőre számítunk, vannak már visszajáró sportolóink” – mondta Klosz Viktor, aki szerint ha nincs az ukrajnai háború, akkor valószínűleg még többen vennének részt az eseményen. „Amerikából nézve azért elég közel van Marosvásárhelyhez Ukrajna” – jegyzi meg magyarázatként.

A világbajnoki futamok mellett az érdeklődőknek kísérőrendezvényeket is szerveznek. Lesz egy éjszakai úszóverseny a Víkend-telepen, illetve egy éjszakai futóverseny a Somostetőn. Az úszást még sötétedés előtt elkezdik, de a futást már csak utána, viszont mindenkinek kötelező a fejlámpa viselése, hangsúlyozta ki.

„Ezek a versenyek inkább a szórakozásról szólnak, és megkötések nélkül bárki jelentkezhet rájuk. Azért találtuk ki, mert a külföldi versenyzőkkel mindig jön egy csomó hozzátartozó, barát és rokon, és számukra is legyen valami sportesemény. Ezek az éjszakai futamok viszont a vásárhelyiek körében is népszerűek” – jegyezte meg Klosz, aki szerint ilyenkor szinte ünnepi a hangulat a városban, ami teljesen más arcokkal van tele.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!