Több mint 400 késő középkori ezüstpénzt találtak a Temes megyei Gavosdián

2022. május 17. – 08:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 400 késő középkori magyar dénárt és lengyel garast találtak a Temes megyei Gavosdián – jelentették be hétfőn Temesváron az illetékes intézmények képviselői, valamint a megtaláló személy.

Kopeczny Zsuzsanna, a Bánsági Múzeum régésze az MTI-nek elmondta, mintegy 429 ezüstpénzt találtak, de a szám változhat, ha megtörténik a pénzlelet restaurálása, tisztítása, hiszen az érmék egy része összeragadt. A régész hozzátette: egy fémdetektoros kincskereső találta meg a lelet egy részét, és értesítette az Örökségvédelmi Hivatalt. Az első vizsgálat alapján megállapították, hogy a pénzek a 16. századból származnak. Egy részüket a század első évtizedeiben verték, de vannak közöttük a század végéről származók is.

Kopeczny Zsuzsanna úgy vélte: egy kis vagyonról lehet szó, amelyet azért ástak el a 16. század végén, a 17. század elején, hogy ne jusson a török hódítók kezére. Azt is hozzátette: a pénzek egy részét mélyszántás hozta a felszínre, így nem tudják, hogy pontosan miben rejtették el ezeket. Megjegyezte: nagyon örvendenek a leletnek, de elsősorban Kelet-Magyarországon, a Partiumban nem ritkák az ebből a korból származó, hasonló nagyságú leletek.

Az Agerpres hírügynökség idézte a megtalálót, aki elmondta: mintegy ötven érmét talált meg a fémdetektorával. Értesítette a hatóságokat, és közösen folytatták a keresést a szakemberekkel, míg összegyűjtötték a szétszóródott érméket.

A lelet a Bánsági Múzeumba került, ahol megtisztítják és osztályozzák a késő középkori pénzérméket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!