Hétvégén jön a DeepDive, az erdélyi „jövőfesztivál”, ahol a román és a magyar fiatalok találkozhatnak

2022. május 16. – 18:22

Hétvégén jön a DeepDive, az erdélyi „jövőfesztivál”, ahol a román és a magyar fiatalok találkozhatnak
Az esemény helyszíne, a Studium Hub – Fotó: Studium Hub Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Nemzetközileg elismert szakembereket, előadókat hoz Marosvásárhelyre a DeepDive, az az első alkalommal megszervezett rendezvény, amely előadásai egyaránt szólnak román és magyar résztvevőknek. A szervezők olyan témákat hoznak egy fedél alá, amelyek most aktuálisak, és nagy hatással lehetnek a jövőnkre.

Május 20-21. között a marosvásárhelyi Studium Hub inkubátorházban szervezi meg az Érted a DeepDive nevű, főként a jövőbeni kérdésekre fókuszáló előadásokból álló programsorozatot.

“Ez nem egy szigorúan vett konferencia. Az érdeklődőknek nem kell kötelezően minden előadást végig hallgatniuk, a lényeg inkább azon van, hogy a két nap alatt megtalálják azokat a témákat, amelyek inkább érdeklik őket. A rendezvény alatt párhuzamosan zajlanak majd az előadások, időközben művészeti kiállításokat lehet megnézni, vagy más alternatív programokon is részt venni.

A rendezvény sikeressége főként azon is múlik, hogy mennyire fog működni ez a “flow”, amelyet mi elképzeltünk – avat be a részletekbe Boga Balázs, a DeepDive szervezési koordinátora.

“Mi azt szeretnénk, hogy az általunk felkínált információhalmazban a fiatalok és idősebbek is egyaránt megtalálják azt, amiben igazán elmélyülhetnek. Ahogy a hétköznapokban is válogatunk a minket érő rengeteg információ közül, úgy ezen a rendezvényen is ki lehet ragadni érdekességeket, amelyekről később még bővebben lehet tájékozódni. Az érdeklődők döntésére bízzuk, hogy milyen programokra látogatnak el, időközben megihatnak egy kávét, vagy haza mehetnek egy kicsit pihenni, ha úgy tartja kedvük. Mi azt akarjuk, hogy az embereket megmozgassuk, ne egy teremben üljék végig a napot” – magyarázta Boga.

Boga Balázs – Fotó: Boga Balázs Facebook-oldala
Boga Balázs – Fotó: Boga Balázs Facebook-oldala

Arra a felvetésre, hogy a DeepDive az erdélyi Brain Bar fesztivál szeretne lenni, a koordinátor elmondta: valóban vannak összefüggések a két projekt között, mi több, a kezdeti, strukturális felállásban nagymértékben segítette őket a budapesti csapat.

“A Brain Bar egy jövőfesztivál, ahol értelemszerűen nagy teret kapnak a technológiai innovációk és nem csak. Mi is hasonlóan abban gondolkodtunk, hogy olyan témákat hozzunk egy fedél alá, amelyek most aktuálisak, és igen nagy hatással lehetnek a jövőnkre.

Mi úgy gondoltuk, hogy az oktatás, a tudomány és a kultúra is egy olyan terület, amelynek helye kell legyen egy ilyen programsorozatban. Mindennek van egy elmozdulása és nagyon izgalmas, hogy a jövőben ezek hogyan alakulnak majd”

– részletezi a szervező.

Példaként elmondta, külön programpont foglalkozik a digitalizált közoktatás lehetőségeivel. “Ez is egy olyan kérdéskör, amelyek kimondottan érdekelhetik a fiatalokat” – tette hozzá.

A koordinátor ugyanakkor hangsúlyozta, a kezdeti elképzelések szerint egy egyedi koncepciót akartak Erdélybe hozni, amely magyarokat és románokat egyaránt megszólít. Mint elmondta, a kezdeti időszakban még nem számítanak arra, hogy heterogén érdeklődői bázist szólítanak meg, de a meghívottak között tudatosan szerepelnek nagynevű román ajkú előadók.

“Mi úgy láttuk, hogy nem igazán vannak olyan kezdeményezések, ahol a román és magyar fiatalok találkozhatnak. Ha vannak is, inkább a román közösség részéről láttunk egy ilyen nyitást, a magyar oldalról sajnos nem igazán” – mondta Boga, aki kiemelte, rendezvényükkel nagy hangsúlyt tesznek a többnyelvűségre.

“Ez egy olyan rendezvény, amelynek a sikeressége nagy részben függ a közönségtől. Alapvetően azt szeretnénk, ha az érdeklődők mindent kipróbálnának és mindkét napot közösen zárnánk a J'ai Bistrot-ban, ahol alternatív koncertekkel és bulikkal várjuk őket” – mondta el még a koordinátor.

A teljes program elérhető az esemény Facebook-oldalán.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!