A csíkszeredai Erőss Zsolt után Horia Colibăşanu temesvári hegymászó is meghódította a Kancsendzöngát

2022. május 08. – 19:31

A csíkszeredai Erőss Zsolt után Horia Colibăşanu temesvári hegymászó is meghódította a Kancsendzöngát

Másolás

Vágólapra másolva

Horia Colibăşanu temesvári hegymászónak szombaton sikerült megmásznia a 8586 méter magas Kancsendzöngát, ezzel ő az első román alpinista, aki felért a világ harmadik legmagasabb csúcsára – írta a sportoló közleményére hivatkozva az Agerpres. Ezt a csúcsot korábban sikerült meghódítania egy magyarországi expedíció tagjaként a csíkszeredai Erőss Zsoltnak is.

Horia Colibăşanu oxigén és serpák segítsége nélkül jutott fel a világ harmadik legmagasabb, Himalája-hegységben található csúcsára. Az Agerpres szerint román hegymászó műholdas telefonján számolt be sikeréről, miután már megkezdte az ereszkedést a 4-es tábor felé, ahol két expedíciós társa, a román Marius Gane és a szlovák Hámor Péter várta. Ők a csúcs előtt 200 méterrel lemondtak a csúcstámadásról.

A mászás négy napig tartott, amelyet három hét akklimatizálódás és az útvonal felszerelése előzött meg. A Kancsendzönga volt az egyetlen 8000 méter feletti hegy, amelyet eddig még nem másztak meg román alpinisták. Horia Colibăşanu 10 évvel ezelőtt próbálkozott először a Kancsendzönga megmászásával, akkor mintegy 8400 méterig jutott fel.

Egy másik romániai, de nem román, hanem magyar alpinistának azonban kilenc évvel ezelőtt sikerült meghódítania a Kancsendzöngát. A csíkszeredai Erőss Zsoltnak ez volt az utolsó expedíciója. 2013. május 21-én a Kancsendzönga megmászása után a visszaúton eltűnt, holttestét egy évvel később azonosították.

Erőss Zsolt társával, Kiss Péterrel együtt ért el a világ harmadik legmagasabb csúcsát, azonban a feljutás túl sok időt (közel 24 órát) és energiát vett igénybe, és a két hegymászó nem tudott visszaereszkedni a 4. táborba. A csúcs közelében, komoly védőfelszerelés nélkül eltöltött két nap után – az expedíció vezetője és több más hegymászó egybehangzó állítása szerint – már bizonyosnak volt tekinthető, hogy a két hegymászó nincs életben.