Naponta történik kiskorúakat érintő szexuális bántalmazás, megelőzési programot indítanak a civilek

2022. május 6. – 14:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kimondottan gyermekbántalmazást megelőző foglalkozásokat, illetve szexuális visszaélések elleni védekezési mechanizmusokat népszerűsítő projekt indul Romániában, JUSTinACT névvel.

A civil kezdeményezés indítói szerint riasztóan magas az országban a kiskorúakat ért bántalmazások száma: évente mintegy 9000 gyermekbántalmazási ügyet vizsgálnak a hatóságok, azonban a szakértők szerint ez csak töredéke annak, amennyi valójában történik. Becsléseik szerint ugyanis az országban minden nap történik kiskorúaket ért szexuális erőszak vagy zaklatás, valamint háromnaponta esik embercsempészet áldozatául egy kiskorú.

„A gond az, hogy továbbra is az áldozatokat hibáztatjuk. Nekem ezt a legnehezebb elfogadni! Ha megnézzük, a gyermekpornográfia mértéke az elmúlt 3 évben csaknem megháromszorozódott” – mondja Mihaela Nabăr, a projekt kezdeményezője.

Mint mondta, a projekt során főként azt szeretnék elérni, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a gyermekek helyzetére, valamint a szülők és pedagógusok körében is szeretnék elérni, hogy azonosítani tudják a gyermekbántalmazás különböző formáit.

A JUSTinACT célközönsége körülbelül 10 000 vidéki gyermek és szülő, akiknek szexuális visszaélések megelőzésével kapcsolatos információkat fognak közölni és a szervezők külön hangsúlyt szentelnének a tudatos védekezéssel kapcsolatos ismeretekre is.

„A kisgyerekeknél árulkodó jel, ha a rajzaikban szörnyetegeket, eltorzult és agresszív figurákat ábrázolnak. Mégiscsak, gondolnunk kell arra, hogy ezek a kiskorúak felnőnek, ők a jövő generációi, akikből szellemileg csonkított felnőttek lesznek. A traumák mély hegeket hagynak bennük, megváltoztatja a viselkedésüket” – mondta Mihaela Sahlean-Apetroaiea, pszichológus.

A JUSTinACT projektet a World Vision Romania, a Voci pentru Democraţie şi Justiţie Egyesület és a norvég ECPA támogatja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!