Új lakó készül Kolozsvárra költözni: egy szimpatikus hód

2022. május 5. – 09:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új „mérnök” jelent meg a Rózsák parkjának környékén és a Dónát negyednél a Kis-Szamos partján, aki épp „felülvizsgálja a terepet, beleértve a folyó medrének átalakítási munkálatait is” – közölte a Facebookon Hartel Tibor ökológus, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatója.

A képeket egy nap különbséggel készítették, de a kutató úgy véli, hogy ugyanarról a hódról van szó.

Hartel a bejegyzésében leírja: fantasztikus hír, hogy a hód Kolozsváron akar letelepedni, ámbár ez új kihívásokat jelenthet a város számára is. Példaként megemlíti, hogy a németországi Potsdam városában, ahol több hód család is él, a fák törzsét fémmel vonták be, hogy azok ne döntsék ki.

„Azok a hódok ráadásul nem a szemét mellett úszkálnak, mint nálunk” – tette hozzá.

A Stiri de Cluj helyi portál egyébként már április elején közölte, hogy hódot fényképeztek a város területén, akkor a Vágóhíd tér környékén, szintén a Kis-Szamos partján.

Az eurázsiai hód (Castor fiber) őshonos Európában, a XIX. század közepéig a mai Románia területén is jelen volt, túlvadászat miatt azonban teljesen kipusztult: prémjéért és pézsmájáért vadászták. A rég eltűnt fajt végül 1998 és 2001 között telepítették vissza, közel 200 hódot hoztak Németországból, melyeket a Maros, az Olt és a Ialomița folyók mentén engedtek szabadon. A hódok sikeresen megtelepedtek a vízfolyásokon, a jelek szerint pedig tovább is terjeszkednek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!