Kolozsvár is bekerült az EU klímasemlegességgel foglalkozó kísérleti programjába

2022. április 28. – 15:27

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság csütörtökön közzétette annak a 100 városnak a listáját, amelyek részt vesznek a városok klímasemlegessé és intelligenssé tételét célzó európai uniós kísérleti programban – írta meg az MTI.

Romániából három város nyert felvételt: Bukarest, Kolozsvár és Suceava.

A projektben szereplő 100 város az Európai Unió tagországaiból származik, de olyan unión kívüli országokból is kerültek be városok, amelyek potenciálisan társulhatnak az EU kutatási és innovációs programjához a 2021- 2027 közé eső támogatási ciklusban.

A brüsszeli testület közleményében kiemelte: a projekttel azt szeretnék elérni, hogy legyenek olyan kísérleti és innovációs ökoszisztémákként működő városok, melyek segíthetik a környezetüket a klímasemlegesség eléréséhez szükséges átállásban 2050-ig.

Ennek eléréséhez a kísérleti programba felvételt nyert városoknak klímasemleges terveket kell kidolgozniuk, valamint olyan megállapodásokat kell majd kötniük, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek az energiatakarékosságra, az épületek szigetelésére, a hulladékgazdálkodásra és a közlekedés területére.

A projekt fontos kitétele továbbá, hogy a városok be kell vonják a lakosságot, a kutatási szervezeteket és a magánszektort is.

A program 2022-23-as lefutására mintegy 360 millió eurós keretösszeget különítettek el.

További részletekről ITT lehet olvasni.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!