SMS-ben küldött üzenetekkel próbálnak ismeretlen tettesek személyes adatokhoz férni

2022. április 26. – 13:09

SMS-ben küldött üzenetekkel próbálnak ismeretlen tettesek személyes adatokhoz férni
Fotó: az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb SMS-ben terjedő csalási kísérletre hívja fel a figyelmet az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) és a rendőrség.

A hatóságok Facebookon közölt információ szerint ismeretlen számról érkeznek a képen látható SMS-ek, amelyekben a csalók arra kérik a felhasználókat, hogy a link megnyitásával hallgassanak meg egy hangfájlt.

Az ehhez hasonló üzeneteknél nem szabad megnyitni a küldött linket, a rendőrség információi szerint ez egy új módszer arra, hogy ismeretlenek kényes információkat és személyes adatokat lopjanak el a készülékekről.

A G4media portál részletesen írt a Flubot típusú kibertámadásokról. Ezek tipikusan olyan szöveges üzenetek formájában jelennek meg a készüléken, amelyek valamilyen linkre való kattintásra szólítanak fel, de gyakori, hogy bizonyos applikációk letöltését is kérik a felhasználóktól.

A linkre való kattintás célja, hogy a támadók rosszindulatú szoftvereket telepíthessenek a telefonra, amelyeken keresztül akár a banki adatokat is ellophatják.

A hatóságok arra figyelmeztettek mindenkit, hogy ismeretlen számról érkező, gyanús üzenetekre ne válaszoljanak és semmiképpen ne nyissanak meg furcsa, random számokból és betűkből álló linkeket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!