SMS-ben küldött üzenetekkel próbálnak ismeretlen tettesek személyes adatokhoz férni

2022. április 26. – 13:09

SMS-ben küldött üzenetekkel próbálnak ismeretlen tettesek személyes adatokhoz férni
Fotó: az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb SMS-ben terjedő csalási kísérletre hívja fel a figyelmet az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) és a rendőrség.

A hatóságok Facebookon közölt információ szerint ismeretlen számról érkeznek a képen látható SMS-ek, amelyekben a csalók arra kérik a felhasználókat, hogy a link megnyitásával hallgassanak meg egy hangfájlt.

Az ehhez hasonló üzeneteknél nem szabad megnyitni a küldött linket, a rendőrség információi szerint ez egy új módszer arra, hogy ismeretlenek kényes információkat és személyes adatokat lopjanak el a készülékekről.

A G4media portál részletesen írt a Flubot típusú kibertámadásokról. Ezek tipikusan olyan szöveges üzenetek formájában jelennek meg a készüléken, amelyek valamilyen linkre való kattintásra szólítanak fel, de gyakori, hogy bizonyos applikációk letöltését is kérik a felhasználóktól.

A linkre való kattintás célja, hogy a támadók rosszindulatú szoftvereket telepíthessenek a telefonra, amelyeken keresztül akár a banki adatokat is ellophatják.

A hatóságok arra figyelmeztettek mindenkit, hogy ismeretlen számról érkező, gyanús üzenetekre ne válaszoljanak és semmiképpen ne nyissanak meg furcsa, random számokból és betűkből álló linkeket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!