Idén is a BBTE a legjobb romániai egyetem, de visszacsúszott egy jelentős világranglistán

2022. április 26. – 11:55

Idén is a BBTE a legjobb romániai egyetem, de visszacsúszott egy jelentős világranglistán
Fotó: Gál László/Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A Center for World University Rankings (CWUR) legfrissebb jelentése szerint ismét a Babeș-Bolyai Tudományegyetem érte el a legmagasabb értékelést a romániai egyetemek között, a világ legnevesebb felsőoktatási intézményei között a 895. helyet érve el, a második helyen szerepel a Bukaresti Műszaki Egyetem (933), majd sorban a Bukaresti Egyetem következik (1028).

Itt azonban érdemes megemlíteni, hogy a tavalyi, 2021-2022-es felméréshez képest a romániai felsőoktatási intézmények sorra visszaestek a ranglistán, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem 24 helyet, a Bukaresti Műszaki Egyetem 42-t, míg a Bukaresti Egyetem is 18 helyet csúszott hátra a sorban.

Ehhez képest például a magyarországi egyetemek közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) 74 helyet javítva tavalyi eredményén a világranglista 517. helyét szerezte meg, de jóval előbb áll a Semmelweis Egyetem (673), a Szegedi Tudományegyetem (679), és a Debreceni Egyetem is (717).

A CWUR 2012. óta készíti a világranglistát, az oktatás színvonala, a végzettek elhelyezkedési lehetőségei, az oktatói kiválóság, a magasan jegyzett publikációk és az idézettség alapján hasonlítva össze a felsőoktatási intézményeket. A 2022/23-as felmérésben közel 20 ezer egyetemet vizsgáltak, a listára a világ 2000 legjobb egyeteme került fel.

További információkról IDE kattintva lehet olvasni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!