Idén is a BBTE a legjobb romániai egyetem, de visszacsúszott egy jelentős világranglistán

2022. április 26. – 11:55

Idén is a BBTE a legjobb romániai egyetem, de visszacsúszott egy jelentős világranglistán
Fotó: Gál László/Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A Center for World University Rankings (CWUR) legfrissebb jelentése szerint ismét a Babeș-Bolyai Tudományegyetem érte el a legmagasabb értékelést a romániai egyetemek között, a világ legnevesebb felsőoktatási intézményei között a 895. helyet érve el, a második helyen szerepel a Bukaresti Műszaki Egyetem (933), majd sorban a Bukaresti Egyetem következik (1028).

Itt azonban érdemes megemlíteni, hogy a tavalyi, 2021-2022-es felméréshez képest a romániai felsőoktatási intézmények sorra visszaestek a ranglistán, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem 24 helyet, a Bukaresti Műszaki Egyetem 42-t, míg a Bukaresti Egyetem is 18 helyet csúszott hátra a sorban.

Ehhez képest például a magyarországi egyetemek közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) 74 helyet javítva tavalyi eredményén a világranglista 517. helyét szerezte meg, de jóval előbb áll a Semmelweis Egyetem (673), a Szegedi Tudományegyetem (679), és a Debreceni Egyetem is (717).

A CWUR 2012. óta készíti a világranglistát, az oktatás színvonala, a végzettek elhelyezkedési lehetőségei, az oktatói kiválóság, a magasan jegyzett publikációk és az idézettség alapján hasonlítva össze a felsőoktatási intézményeket. A 2022/23-as felmérésben közel 20 ezer egyetemet vizsgáltak, a listára a világ 2000 legjobb egyeteme került fel.

További információkról IDE kattintva lehet olvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!