A szülők többé nem adhatnak gyermekeiknek háromnál több keresztnevet

2022. április 22. – 17:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Legfeljebb három keresztnevet kaphat egy újszülött, ezt is szabályozza a Klaus Iohannis által frissen kihirdetett, az anyakönyvi okmányokkal kapcsolatos jogszabály módosítása, írja összefoglalójában a B1 TV.

A szerdán kihirdetett jogszabály-módosítás számos változást tartalmaz, így több lehetőség van arra, hogyha egy személy meg szeretné változtatni a nevét, például azért, mert túl hosszú, vagy éppenséggel nevetséges. A módosítás értelmében hivatalosítani lehet a művészneveket, egy idegen hangzású keresztnév románra cserélése is jó indok a változtatásra, ahogyan az is, ha a keresztnév nem egyértelmű a személy nemére való tekintettel. A keresztnév és a vezetéknév egyaránt megváltoztatható.

Ugyanakkor a módosítás az is leszögezi, hogy a személyi dokumentumok (születési bizonyítvány, házasságlevél, halotti bizonyítvány) engedély nélküli módosítás vagy lefóliázás esetén automatikusan érvényüket vesztik.

A most kihirdetett törvényt teljes egészében itt lehet elolvasni.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!