A szülők többé nem adhatnak gyermekeiknek háromnál több keresztnevet

2022. április 22. – 17:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Legfeljebb három keresztnevet kaphat egy újszülött, ezt is szabályozza a Klaus Iohannis által frissen kihirdetett, az anyakönyvi okmányokkal kapcsolatos jogszabály módosítása, írja összefoglalójában a B1 TV.

A szerdán kihirdetett jogszabály-módosítás számos változást tartalmaz, így több lehetőség van arra, hogyha egy személy meg szeretné változtatni a nevét, például azért, mert túl hosszú, vagy éppenséggel nevetséges. A módosítás értelmében hivatalosítani lehet a művészneveket, egy idegen hangzású keresztnév románra cserélése is jó indok a változtatásra, ahogyan az is, ha a keresztnév nem egyértelmű a személy nemére való tekintettel. A keresztnév és a vezetéknév egyaránt megváltoztatható.

Ugyanakkor a módosítás az is leszögezi, hogy a személyi dokumentumok (születési bizonyítvány, házasságlevél, halotti bizonyítvány) engedély nélküli módosítás vagy lefóliázás esetén automatikusan érvényüket vesztik.

A most kihirdetett törvényt teljes egészében itt lehet elolvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!