Hivatalos sportág lett Romániában a történelmi íjászat

2022. április 11. – 12:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában hivatalosan is sportágként fogadják el ezentúl a gördeszkázást, a történelmi íjászatot és a spikeballt – írta meg a G4media.

A sportminisztérium elismerésének köszönhetően a sportágak művelői hivatalosan is alapíthatnak sportegyesületeket, később pedig országos sportszövetséget. Utóbbi létrehozásához el kell teljen minimum három év, ami alatt a sporttevékenységet szervezett formában kell űzni. A múlt héten bejelentett rendelet értelmében ugyanakkor bemutatókat és versenyeket is lehet szervezni.

Gördeszkázás

A fiatal generáció körében igen népszerű sportág, a 2021-ben szervezett nyári játékokon első alkalommal szerepelt olimpia programban. A gördeszka lényegében egy kerekekkel és tengelyekkel felszerelt falap, melyet több módon is lehet használni, akár a közlekedésben, vagy kimondottan sporteszközként.

Történelmi íjászat

Az íjászat inkább a vadászat és a hadviselés eszköze volt, napjainkban már sportként él tovább. A sportminisztérium Facebook-bejegyzése szerint a történelmi íjászat olyan elemeket tartalmaz, amelyek valamelyest utánozzák a csatákban használt módszereket. A történelmi íjászatban az íj nem lehet szintetikus, csak a kifeszített ideg.

Roundnet vagy spikeball

Az újabban spikeballként nevezett sportág nagyon hasonlít a röplabdához, csak itt a játékosok nem egy kifüggesztett háló fölött kell átdobják a labdát, hanem azt egy kisebb, kör alakú hálóba kell célozni. A kéttagú csapatok ugyanúgy szerválással kezdenek: az egyik a hálóra üti a labdát, a visszapattanó labdát pedig az ellenfélnek kell visszahoznia a hálóra. A játék célja pedig nagyon egyszerű: úgy kell a labdát rádobni a hálóra, hogy az ellenfél ne tudja visszaadni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!