Hivatalos sportág lett Romániában a történelmi íjászat

2022. április 11. – 12:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában hivatalosan is sportágként fogadják el ezentúl a gördeszkázást, a történelmi íjászatot és a spikeballt – írta meg a G4media.

A sportminisztérium elismerésének köszönhetően a sportágak művelői hivatalosan is alapíthatnak sportegyesületeket, később pedig országos sportszövetséget. Utóbbi létrehozásához el kell teljen minimum három év, ami alatt a sporttevékenységet szervezett formában kell űzni. A múlt héten bejelentett rendelet értelmében ugyanakkor bemutatókat és versenyeket is lehet szervezni.

Gördeszkázás

A fiatal generáció körében igen népszerű sportág, a 2021-ben szervezett nyári játékokon első alkalommal szerepelt olimpia programban. A gördeszka lényegében egy kerekekkel és tengelyekkel felszerelt falap, melyet több módon is lehet használni, akár a közlekedésben, vagy kimondottan sporteszközként.

Történelmi íjászat

Az íjászat inkább a vadászat és a hadviselés eszköze volt, napjainkban már sportként él tovább. A sportminisztérium Facebook-bejegyzése szerint a történelmi íjászat olyan elemeket tartalmaz, amelyek valamelyest utánozzák a csatákban használt módszereket. A történelmi íjászatban az íj nem lehet szintetikus, csak a kifeszített ideg.

Roundnet vagy spikeball

Az újabban spikeballként nevezett sportág nagyon hasonlít a röplabdához, csak itt a játékosok nem egy kifüggesztett háló fölött kell átdobják a labdát, hanem azt egy kisebb, kör alakú hálóba kell célozni. A kéttagú csapatok ugyanúgy szerválással kezdenek: az egyik a hálóra üti a labdát, a visszapattanó labdát pedig az ellenfélnek kell visszahoznia a hálóra. A játék célja pedig nagyon egyszerű: úgy kell a labdát rádobni a hálóra, hogy az ellenfél ne tudja visszaadni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!