Egy férfi véletlenül lenyelt egy negyedkilós aranyrudat, ki kellett műteni

2022. április 09. – 11:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári Regionális Gasztroenterológiai – Hepatológiai Intézet (IGRH) orvosai csütörtökön egy 250 grammos aranyrudat műtöttek ki egy férfi gyomrából – írta a Cluj24.ro

A helyi lap beszámolója szerint a 35 éves Beszterce-Naszód megyei férfi azzal a panasszal érkezett az egészségügyi intézménybe, hogy véletlenül lenyelt egy aranyrudat – nyilatkozta a kórház vezetője, dr. Mihai Mleșnițe.

„Egy 250 grammos aranyrúdról van szó.” – fejtette ki az orvos a sajtó megkeresésére – „Az ügyeletes orvos felhívott, hogy megkérdezze mi az eljárás egy ilyen esetben. Azt feleltem, hogy műtse meg a férfit, vegye ki az aranyrudat és értesítse a rendőrséget.”

A lenyelt aranyrúd 24 karátos, és 63,6 x 33,7 x 7,5 mm méretű, és megközelítőleg 15 ezer euró értékű.

A kolozsvári rendőrség megerősítette, hogy a kórház személyzete értesítette őket, viszont az érintettet – tekintettel az egészségügyi állapotára – még nem sikerült kihallgatniuk.

A hatóságok rejtegetés gyanújával nyomozást folytatnak, amíg az ügy minden körülményére fény nem derül – nyilatkozták a sajtónak.

Egyébként az Európai Unióban az arany E 174 kóddal jelölve engedélyezett ételkiegészítőnek számít, bár inkább különböző ételek dekorációjaként kerül terítékre. Az aranynak, ha kellő tisztaságú, azaz 23-24 karátos, nincs káros hatása az ember egészségére, így fogyasztása biztonságosnak tekinthető. Ugyanakkor mivel számos felhasználásában nem tiszta aranyat használnak, hanem különböző ötvözeteket, amelyek mérgezőek lehetnek, veszélyes lehet körültekintés nélkül fogyasztani.