Egy férfi véletlenül lenyelt egy negyedkilós aranyrudat, ki kellett műteni

2022. április 9. – 12:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári Regionális Gasztroenterológiai – Hepatológiai Intézet (IGRH) orvosai csütörtökön egy 250 grammos aranyrudat műtöttek ki egy férfi gyomrából – írta a Cluj24.ro

A helyi lap beszámolója szerint a 35 éves Beszterce-Naszód megyei férfi azzal a panasszal érkezett az egészségügyi intézménybe, hogy véletlenül lenyelt egy aranyrudat – nyilatkozta a kórház vezetője, dr. Mihai Mleșnițe.

„Egy 250 grammos aranyrúdról van szó.” – fejtette ki az orvos a sajtó megkeresésére – „Az ügyeletes orvos felhívott, hogy megkérdezze mi az eljárás egy ilyen esetben. Azt feleltem, hogy műtse meg a férfit, vegye ki az aranyrudat és értesítse a rendőrséget.”

A lenyelt aranyrúd 24 karátos, és 63,6 x 33,7 x 7,5 mm méretű, és megközelítőleg 15 ezer euró értékű.

A kolozsvári rendőrség megerősítette, hogy a kórház személyzete értesítette őket, viszont az érintettet – tekintettel az egészségügyi állapotára – még nem sikerült kihallgatniuk.

A hatóságok rejtegetés gyanújával nyomozást folytatnak, amíg az ügy minden körülményére fény nem derül – nyilatkozták a sajtónak.

Egyébként az Európai Unióban az arany E 174 kóddal jelölve engedélyezett ételkiegészítőnek számít, bár inkább különböző ételek dekorációjaként kerül terítékre. Az aranynak, ha kellő tisztaságú, azaz 23-24 karátos, nincs káros hatása az ember egészségére, így fogyasztása biztonságosnak tekinthető. Ugyanakkor mivel számos felhasználásában nem tiszta aranyat használnak, hanem különböző ötvözeteket, amelyek mérgezőek lehetnek, veszélyes lehet körültekintés nélkül fogyasztani.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!