Kimerültek a romániai diákok, és több mint felük magánórára jár

Legfontosabb

2022. április 5. – 14:57

Kimerültek a romániai diákok, és több mint felük magánórára jár
Fotó: Getty Images – Compassionate Eye Foundation/Robert Daly/OJO Images

Másolás

Vágólapra másolva

Javában zajlik a próba-képességvizsga, ma matekból írtak országos felmérőt a nyolcadikosok.

A nyolcadikosoknak csak az egyharmada érzi felkészültnek magát a képességfelmérő vizsgára, ugyanakkor az 5-8. és a 9-12. osztályosok 31 százaléka úgy érzi, lemaradt a tananyaggal ebben a tanévben, és 60 százalékuk legalább egy tantárgyból magánórára jár – derül ki a Mentsük meg a gyermekeket szervezet által végzett közvélemény-kutatásból, amelyet az Agerpres hírügynökség idéz.

Romániában egyébként hétfőn kezdődött el a nyolcadikosok próba-képességvizsgája román nyelv és irodalomból. Kedden matematikából próbavizsgáznak a tanulók, majd szerdán anyanyelvből írásbeliznek a nemzeti kisebbségekhez tartozó nyolcadikosok. Az eredményeket április 14-én teszik közzé. A vizsgák egységesen 9 órakor kezdődnek, a diákoknak legkésőbb fél 9-re a teremben kell lenniük. A dolgozat megírására a tételek kiosztásától számítva két óra áll a tanulók rendelkezésére. A próbavizsgán kapott jegyeket nem lehet megóvni, és ezek csak egyéni kérésre kerülnek be a naplóba.

Az Edupedu portál közölte a tegnapi román tételeket és a mai matematikafeladatokat is.

A képességvizsgák egyébként 2022. június 14., 16. és 17-én zajlanak majd élesben is – derül ki az oktatási minisztérium honlapján közzétett menetrendből.

Szomorú, fáradt diákok vizsga előtt

A Mentsük meg a gyermekeket szervezet által közzétett közvélemény-kutatásból kiderül, a tanulók többsége kimerültnek vallotta magát, és úgy érzi, ebben a tanévben több segítségre volt szüksége a tanárai részéről.

A városon élő gyermekek körében számottevően nagyobb azoknak az aránya, akik szomorúnak, fáradtnak vagy magányosnak érzik magukat, és a vizsga előtt állókra ez még inkább jellemző.

A megkérdezettek 35 százaléka állítása szerint nehezebben, 21 százalék pedig sokkal nehezebben boldogul a házi feladatokkal ebben a tanévben, mint korábban. A nyolcadikosok 53 százaléka vallotta ezt. A líceumi osztályokba járók csaknem 40 százaléka szerint nem nehezebbek a házi feladatok ebben a tanévben, mint az előzőkben voltak, 16 százalék pedig egyszerűbbeknek tartja ezeket, vagy egyáltalán nem kap házi feladatot.

A tanulók 50 százaléka vallotta azt, hogy könnyen átvette a tananyagot, 31 százalék lemaradt vele.

A nyolcadikosok mintegy fele közepesen felkészültnek érzi magát az országos képességfelmérő vizsgára, és háromból egy mondta azt, hogy jól felkészült.

A gyerekek mintegy 70 százaléka egy-három órát szán a házi feladatokra (átlagban 2,8 órát) naponta. A nyolcadikosok és a lányok több időt töltenek tanulással az iskolaidőn kívül, esetükben az átlag eléri a napi 3 órát.

A tanulók mintegy 60 százaléka legalább egy tantárgyból magánórára jár, a magánórával töltött idő átlagban 2,6 órát tesz ki hetente. Az 5-8. osztályosok heti 2,8 órát, a nyolcadikosok pedig átlagban heti 3,5 órát szánnak erre.

Az online felmérés februárban készült, 1821 tanuló töltötte ki a kérdőívet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!