Kimerültek a romániai diákok, és több mint felük magánórára jár

Legfontosabb

2022. április 5. – 14:57

Kimerültek a romániai diákok, és több mint felük magánórára jár
Fotó: Getty Images – Compassionate Eye Foundation/Robert Daly/OJO Images

Másolás

Vágólapra másolva

Javában zajlik a próba-képességvizsga, ma matekból írtak országos felmérőt a nyolcadikosok.

A nyolcadikosoknak csak az egyharmada érzi felkészültnek magát a képességfelmérő vizsgára, ugyanakkor az 5-8. és a 9-12. osztályosok 31 százaléka úgy érzi, lemaradt a tananyaggal ebben a tanévben, és 60 százalékuk legalább egy tantárgyból magánórára jár – derül ki a Mentsük meg a gyermekeket szervezet által végzett közvélemény-kutatásból, amelyet az Agerpres hírügynökség idéz.

Romániában egyébként hétfőn kezdődött el a nyolcadikosok próba-képességvizsgája román nyelv és irodalomból. Kedden matematikából próbavizsgáznak a tanulók, majd szerdán anyanyelvből írásbeliznek a nemzeti kisebbségekhez tartozó nyolcadikosok. Az eredményeket április 14-én teszik közzé. A vizsgák egységesen 9 órakor kezdődnek, a diákoknak legkésőbb fél 9-re a teremben kell lenniük. A dolgozat megírására a tételek kiosztásától számítva két óra áll a tanulók rendelkezésére. A próbavizsgán kapott jegyeket nem lehet megóvni, és ezek csak egyéni kérésre kerülnek be a naplóba.

Az Edupedu portál közölte a tegnapi román tételeket és a mai matematikafeladatokat is.

A képességvizsgák egyébként 2022. június 14., 16. és 17-én zajlanak majd élesben is – derül ki az oktatási minisztérium honlapján közzétett menetrendből.

Szomorú, fáradt diákok vizsga előtt

A Mentsük meg a gyermekeket szervezet által közzétett közvélemény-kutatásból kiderül, a tanulók többsége kimerültnek vallotta magát, és úgy érzi, ebben a tanévben több segítségre volt szüksége a tanárai részéről.

A városon élő gyermekek körében számottevően nagyobb azoknak az aránya, akik szomorúnak, fáradtnak vagy magányosnak érzik magukat, és a vizsga előtt állókra ez még inkább jellemző.

A megkérdezettek 35 százaléka állítása szerint nehezebben, 21 százalék pedig sokkal nehezebben boldogul a házi feladatokkal ebben a tanévben, mint korábban. A nyolcadikosok 53 százaléka vallotta ezt. A líceumi osztályokba járók csaknem 40 százaléka szerint nem nehezebbek a házi feladatok ebben a tanévben, mint az előzőkben voltak, 16 százalék pedig egyszerűbbeknek tartja ezeket, vagy egyáltalán nem kap házi feladatot.

A tanulók 50 százaléka vallotta azt, hogy könnyen átvette a tananyagot, 31 százalék lemaradt vele.

A nyolcadikosok mintegy fele közepesen felkészültnek érzi magát az országos képességfelmérő vizsgára, és háromból egy mondta azt, hogy jól felkészült.

A gyerekek mintegy 70 százaléka egy-három órát szán a házi feladatokra (átlagban 2,8 órát) naponta. A nyolcadikosok és a lányok több időt töltenek tanulással az iskolaidőn kívül, esetükben az átlag eléri a napi 3 órát.

A tanulók mintegy 60 százaléka legalább egy tantárgyból magánórára jár, a magánórával töltött idő átlagban 2,6 órát tesz ki hetente. Az 5-8. osztályosok heti 2,8 órát, a nyolcadikosok pedig átlagban heti 3,5 órát szánnak erre.

Az online felmérés februárban készült, 1821 tanuló töltötte ki a kérdőívet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!