San Marino nyíltan homoszexuális államfőt választott, minden bizonnyal világpremierről van szó

2022. április 2. – 18:35

Másolás

Vágólapra másolva

Nyíltan homoszexuális férfit választott államfőnek pénteken a San Marinói Köztársaság – tájékoztat az Agerpres.

Paolo Rondelli Facebook-oldalán azt írta, hogy „valószínűleg ő az első államfő a világon, aki tagja az LMBT-közösségnek.

Itt fontos hangsúlyozni, hogy a világpremier kimondottan az államfőkre vonatkozik, hisz korábban volt már precedens arra, hogy nyíltan homoszexuális minisztereket vagy kormányfőket választottak meg: például 2013-ból Xavier Bettelelt, aki Luxemburg miniszterelnöke lett, vagy Izlandon Johanna Sigurdardottirt, aki 2009 és 2013 között töltötte be a kormányfői szerepet.

San Marino egy olasz enklávé, az Emilia-Romagna és Marche régiók határán fekszik, a lakosság számát körülbelül 33 és 35 ezer főre becsülik.

Rondelli a pénteki szavazás után gyakorlatilag a két régenskapitány egyike lesz, akik a helyi szokások szerint a következő hat hónapban vezetik majd az országot.

Az Agerpres azt írja, hogy San Marino lakosságának többsége inkább konzervatív nézeteket vallott, azonban a közelmúltban számos reformintézkedést indítottak el a mikroállamban, melyeknek célja volt, hogy megerősítsék az emberi jogok védelmét. Talán kevesen tudják, de 2004-ig az országban bűnnek számított a homoszexualitás – börtönbüntetéssel járt –, 2016-ban pedig már olyan jogszabályt fogadtak el, ami kizárja a nemi megkülönböztetést a párok esetében. 2021-ben népszavazás keretén belül megszavazták az abortusz legalizálását is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!