San Marino nyíltan homoszexuális államfőt választott, minden bizonnyal világpremierről van szó

2022. április 2. – 18:35

Másolás

Vágólapra másolva

Nyíltan homoszexuális férfit választott államfőnek pénteken a San Marinói Köztársaság – tájékoztat az Agerpres.

Paolo Rondelli Facebook-oldalán azt írta, hogy „valószínűleg ő az első államfő a világon, aki tagja az LMBT-közösségnek.

Itt fontos hangsúlyozni, hogy a világpremier kimondottan az államfőkre vonatkozik, hisz korábban volt már precedens arra, hogy nyíltan homoszexuális minisztereket vagy kormányfőket választottak meg: például 2013-ból Xavier Bettelelt, aki Luxemburg miniszterelnöke lett, vagy Izlandon Johanna Sigurdardottirt, aki 2009 és 2013 között töltötte be a kormányfői szerepet.

San Marino egy olasz enklávé, az Emilia-Romagna és Marche régiók határán fekszik, a lakosság számát körülbelül 33 és 35 ezer főre becsülik.

Rondelli a pénteki szavazás után gyakorlatilag a két régenskapitány egyike lesz, akik a helyi szokások szerint a következő hat hónapban vezetik majd az országot.

Az Agerpres azt írja, hogy San Marino lakosságának többsége inkább konzervatív nézeteket vallott, azonban a közelmúltban számos reformintézkedést indítottak el a mikroállamban, melyeknek célja volt, hogy megerősítsék az emberi jogok védelmét. Talán kevesen tudják, de 2004-ig az országban bűnnek számított a homoszexualitás – börtönbüntetéssel járt –, 2016-ban pedig már olyan jogszabályt fogadtak el, ami kizárja a nemi megkülönböztetést a párok esetében. 2021-ben népszavazás keretén belül megszavazták az abortusz legalizálását is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!