Nagy a baj a hazai turizmussal. Legalább 50 ezer munkavállalóra lenne szükség

2022. március 30. – 19:27

Másolás

Vágólapra másolva

Körülbelül 50 ezer fős munkaerőhiánnyal küzd a hazai vendéglátóipar, a legégetőbb probléma pedig a tengerparton van, ahol a szezon beindulásakor még legalább 20 ezer főre szükség lenne – írja a G4media portál az Agerpresre hivatkozva.

A román turizmust sújtó munkaerő deficit volt a témája egy keddi konferenciának, melyet Constantin-Daniel Cadariu turisztikai miniszter szervezett.

Felszólalásában jelezte, hogy az ágazatban tevékenykedő magánvállalkozók már többször jelezték, hogy nagy a baj, erre a tendenciára pedig a világjárvány is jócskán rásegített. Mint kifejtette, a járványügyi intézkedések alatt csak korlátozottan tudtak működni a turisztikai egységek, ennek pedig az lett a következménye, hogy a munkavállalók kénytelnek voltak más munkahelyeket keresni, többségük pedig elköltözött.

„A probléma megoldására olyan intézkedéscsomagot kell elfogadnunk, amellyel rövid- és hosszútávon is választ adhatunk a problémára” – mondta Cadariu.

A gyors megoldás pedig az lenne, hogy EU-n kívüli munkavállalók bevonzását szorgalmazzák. Az idei évre az országos letelepedési kvóta 100 ezer személy, azon felül könnyítenék a vízum kiadását és a összehangoltabbá tennék a munkavállalási vízum kibocsátását.

A tárcavezető kifejtette, hogy jövő héten találkozót szerveznek az ágazat képviselőivel a kormánypalotában, hogy minél hamarabb nyélbe üthessenek egy cselekvési tervet.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!