Nagy a baj a hazai turizmussal. Legalább 50 ezer munkavállalóra lenne szükség

2022. március 30. – 19:27

Másolás

Vágólapra másolva

Körülbelül 50 ezer fős munkaerőhiánnyal küzd a hazai vendéglátóipar, a legégetőbb probléma pedig a tengerparton van, ahol a szezon beindulásakor még legalább 20 ezer főre szükség lenne – írja a G4media portál az Agerpresre hivatkozva.

A román turizmust sújtó munkaerő deficit volt a témája egy keddi konferenciának, melyet Constantin-Daniel Cadariu turisztikai miniszter szervezett.

Felszólalásában jelezte, hogy az ágazatban tevékenykedő magánvállalkozók már többször jelezték, hogy nagy a baj, erre a tendenciára pedig a világjárvány is jócskán rásegített. Mint kifejtette, a járványügyi intézkedések alatt csak korlátozottan tudtak működni a turisztikai egységek, ennek pedig az lett a következménye, hogy a munkavállalók kénytelnek voltak más munkahelyeket keresni, többségük pedig elköltözött.

„A probléma megoldására olyan intézkedéscsomagot kell elfogadnunk, amellyel rövid- és hosszútávon is választ adhatunk a problémára” – mondta Cadariu.

A gyors megoldás pedig az lenne, hogy EU-n kívüli munkavállalók bevonzását szorgalmazzák. Az idei évre az országos letelepedési kvóta 100 ezer személy, azon felül könnyítenék a vízum kiadását és a összehangoltabbá tennék a munkavállalási vízum kibocsátását.

A tárcavezető kifejtette, hogy jövő héten találkozót szerveznek az ágazat képviselőivel a kormánypalotában, hogy minél hamarabb nyélbe üthessenek egy cselekvési tervet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!