Az Edda Művek és Delia lesznek a Szent György Napok főprodukciói

2022. március 30. – 15:20

Másolás

Vágólapra másolva

Delia Matache, illetve a „magyar rockzene bakancsos öregjei”, az Edda Művek lépnek fel a 29. Szent György Napok zárónapján – közölte Knop Ildikó, a városünnep programkoordinátora szerdán, a Czimbalmos Kozma Csaba városgondnokkal tartott sajtótájékoztatóján.

Knop Ildikó elmondta: nem kevés erőfeszítésbe telt, hogy a május 1-jét is magába foglaló fesztiválhétvégére az esemény szintjéhez illő együtteseket szervezzenek, hiszen gyakorlatilag egész Európában ez lesz az első igazi „bulis hétvége”.

„Azt gondoljuk, hogy sikerült egy egészséges egyensúlyt fenntartanunk, hisz vannak magyar és román, helyi, hazai és nemzetközi, fiatalokat és idősebbeket egyaránt megszólító csapatok” – nyilatkozta Knop.

A Főszínpad – a megszokottól eltérően – öt napig fog működni

Szerdán este nyolctól egy magyarországi (Ismerős Arcok), egy felvidéki (Kor-Zár) és egy erdélyi (Transylmania) együttes közös koncerten lép fel, Építsünk hidat címmel.

Csütörtökön a Made in Sepsi mottóval, sepsiszentgyörgyi zenekarok nagykoncertet adnak.

Pénteken és szombaton – hagyományos módon – három-három koncert lesz este hat órától, fél nyolctól és fél tíztől. A nyitóbulit a kézdivásárhelyi Ego Sum adja, majd a rockot és heavy metalt játszó temesvári Cargo következik. Az estét a Nagy Feró által vezetett Beatrice zárja.

A szombati nap az ifjúságé: az alaphangot az indie-pop-rockot nyomó, gyergyószentmiklósi 4S Street adja meg, majd a pop-soulba hajló, beat-rockot játszó, székesfehérvári Blahalouisiana következik, a napot pedig az alternatív rock és a funky területén alkotó, háromszoros aranylemezes Honeybeast zárja.

Vasárnap az utóbbi évek egyik legnagyobb romániai sztárja, az X Faktor bírája, Delia koncertezik majd 19:30-tól, őt követik az Edda Művek (20:30). 22:15-kor kezdődik majd a hagyományos tűzijátékot helyettesítő különleges tűzshow.

Ami a vásárt illeti, Czimbalmos Kozma Csaba elmondta: a megszokottól eltérően ezúttal csütörtökön kezdődik, és a városi adóhivataltól a Sugás áruház felé, a Gróf Mikó Imre utca park felőli sarkáig szervezik meg. Mint kifejtette, ebben az évben 171 kézműves jelentkezését fogadták el az ország egész területéről és 16-an lesznek Magyarországról. A vendéglátósok a Lábasház elé és volt Bodok szálló parkolójába a telepednek ki, a Street Foodos büfékocsiknak a Szent György téren adnak helyet.

Sajtótájékoztató – Fotó: Kristó Gothárd Hunor
Sajtótájékoztató – Fotó: Kristó Gothárd Hunor

„A járvány sújtotta helyi vendéglősöket azzal segíti a Polgármesteri Hivatal, hogy ingyen kapnak helyet” – mondta Czimbalmos Kozma, aki hozzátette: a Főszínpad „végre a helyére kerül”, hisz a megyei tanács előtti emelt platform kialakításakor beépítettek minden szüksége elemet ahhoz, hogy a városünnep nagyszínpadja megfelelő módon működjön.

Az őstermelők a Székely Mikó Kollégium sarkától a színházig kapnak helyet, a Borudvart a Park szálló parkolójában építik fel.

Több ponton bővült a kulturális hét kínálata

Keddtől péntekig, minden délelőtt 10 órai kezdettel, Varázsműhely címmel az Erdélyi Művészeti Központ tart foglalkozást az I-IV. osztályos gyerekeknek.

Ugyancsak gyerekprogramnak minősül – de a felnőtteknek is ajánlott, a nagyszebeni Gong Gyermek- és Ifjúsági Színháznak a Kisherceg című, román nyelvű előadása, amelyben Antoine de Saint-Exupéry halhatatlan figurája ötletes díszleteszközök, vetítések és különleges bábok segítségével „járja be” a galaxist.

Szerdán este héttől lesz az M Stúdió A leckecímű bemutató előadása (Rendező: Arcadie Rusu. Háromszék Táncstúdió, jegyár: 20 lej) és Nicu Alifantis & Zan koncertje (Tamási Áron Színház Jegyár: 30/15 lej).

Nagy érdeklődésre tarthat számot csütörtökön és péntek este nyolc órától, a Tamási Áron Színház előcsarnokában sorra kerülő Táncház, ahol a Szászcsávási zenészek, a Heveder zenekar, a Folker együttes, valamint Koncz Gergely és zenekara húzza a talpalávalót.

Az Ifjúsági Udvar a volt Dohánygyár udvarán lesz, a részletes műsort hamarosan ismertetik.

További részletek a www.szentgyorgynapok.ro honlapon találhatók. (közlemény)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!