Még mindig Romániában történik a legtöbb halálos közúti baleset az EU-ban

2022. március 29. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU szintjén Romániában a legkevésbé biztonságosak az utak, 2021-ben 93 haláleset jutott 1 millió főre, míg a lista másik végén álló Svédországban ez az arány 18 haláleset/millió fő. Az uniós átlag 44 haláleset/millió fő volt ebben az évben – derült ki az Európai Bizottság hétfőn közölt adatsorából – írta meg az Agerpres.

Képernyőmentés az Európai Bizottság oldaláról. Az elhalálozási arány és annak változása a különböző években, országokra lebontva. Képernyőmentés az Európai Bizottság oldaláról. Az elhalálozási arány és annak változása a különböző években, országokra lebontva.
Képernyőmentés az Európai Bizottság oldaláról. Az elhalálozási arány és annak változása a különböző években, országokra lebontva.

EU-szinten mintegy 19.800 személy halt meg 2021-ben közúti balesetben, 5 százalékkal többen, mint az előző évben, de 13 százalékkal kevesebben, mint a világjárvány előtt, azaz 2019-ben.

A pandémia előtti adatokhoz viszonyitva átlagban 13 százalékkal mérséklődött tavaly a halálesetek száma, a legjelentősebb – több mint 20 százalékos – csökkenés Dániában, Belgiumban, Portugáliában, Lengyelországban és Litvániában volt tapasztalható. Ezzel szemben Lettország, Szlovénia és Finnország az elmúlt két évben növekedést jelentett ilyen téren.

A kimutatások szerint a legtöbb halálos áldozat férfi volt (négyből három – 77 százalék), ugyanakkor az áldozatok több mint egynegyede – 28 százalék – az idős korosztályhoz tartozott. Az EU-ban közúti balesetben elhunytak 12 százaléka 18 és 24 év közötti volt, miközben ez a korcsoport az EU lakosságának csupán 7 százalékát teszi ki. A statisztikák szerint tehát nagyobb a valószínűsége annak, hogy fiatalok válnak halálos kimenetelű közúti balesetek részeseivé.

Nyitókép: Nicolae Badea / Agerpres

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!